Ove godine u Noći istraživača

VIDEO K9: Poslednji petak u septembru rezervisan je i ove godine za menifestaciju ,,Evropska noć istraživača''. 13. po redu manifestacija biće širom starog kontinenta održana u preko 250 gradova, među kojima i u Novom Sadu.

214

Dvadeset osmi septembar rezervisan je za 13. Evropsku noć istraživača, tokom koje će i ove godine kroz atraktinve interaktivne radionice organizatori pokušati da približe nauku građanima.

“Negde je već postala tradicija da se poslednji petak u mesecu septembru širom Evrope održava ta jednodnevna žurka, odnosno taj naučni spektakl. Novi Sad je bio prvi grad u Srbiji koji se priključio tome pre 9 godina, a sa ponosom možemo da kažemo da ove godine čak 25 gradova širom Srbije nas prati u tome”, rekla je Milana Krstić, portparolka manifestacije.

U 26 gradova u Srbiji kroz programske sadržaje biće raspoređena tri projekta, a u Vojvodini će centralna tema biti povezivanje sa u fokusom na interdisciplinarne nauke.

“Ako imamo neku odbojnost prema nauci, ako imamo predrasude prema naučnicima ovo je noć gde ćemo se razuveriti, gde će zapravo oni kroz niz naučnih, interaktivnih radionica pokušavaju da nam prikažu nauku u svom nekom najlepšem svetlu, na što jednostavniji način da mi shvatimo kako ona funkcioniše i kako utiče na naš život i kako nam olakšava život. Postoji centralna tema ovogodišnje noći istraživača, to su,,Veze”. Sve ono što vezuje nauku i nas što vezuje međusobno različite nauke koje zajedno sarađuju na rešavanju nekog problema, a s obzirom na to da je 2018. godina kulturnog nasleđa, deo našeg programa biće posvećen i tome”, kazala je Krstić.

U Novom Sadu će se, prema njenim rečima posetiocima naučnici predstaviti na dve lokacije izvođenjem eksperimenata i radom u interaktivnim radionicama, ali i programom prilagođenim onima koji žele da petak veče provedu u gradu.

“A osim dobrog provoda, ovde će ih čekati i edukativna radionica, odnosno predavanje na temu hrane, “Novi ukusi naše prošlosti”, biće za svakoga nešto”, navela je Krstić.

Istom temom baviće se i ReConNeCt timovi u Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kikindi, Bečeju i Šapcu.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova. Podržana je od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.