Ove godine izmene Zakona o izvršenju

VIDEO K9: Visoke tarife izvršitelja najčešća su primedba poverilaca i dužnika, što bi ove godine moglo biti rešeno novom izmenom Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

246

Pred narodnim poslanicima bi se u prvoj polovini ove godine trebale naći predlog novih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na kojima, kako je nedavno za javni servis izjavila ministarka pravde Nela Kuburović, već nekoliko meseci radi radna grupa u kojoj su sudije, advokati, predstvanici Narodne banke, Američke privredne komore, Saveta investitora i NALED-a.

Među novinama u zakonu biće uvođenje e-aukcije, biće izmena i u tarifiranju troškova javnih izvršitelja.

“Zakon je prevideo ovako – da se svi troškovi postupka predujmljuju od strane izvršnog poverioca. O njima se donosi, po najnovijem zakonu pričamo, rešenje da se naplati glavni dug i kamata. Donosi se rešenje o naknadi troškova na koje mogu da prigovore kako poverilac, tako i dužnik. U tom rešenju javni izvršitelj donosi odluku o tome ko je skrivio troškove. Nekada je skrivio poverilac i ne priznaju mu se troškovi, a nekad je dužnik”, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Lazar Sekulić, javni izvršitelj za pordučje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu.

Radna grupa, prema najavi ministarke Kuburović, uskoro će završiti prvi deo posla, tako da će se radna verzuja izmenjenog teksta zakona naći i na javnoj raspravi u sve četiri apelacije. Izmene i dopune Zakona pretrpeće i Pravilnik o tarifama, kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

“Ti trškovi imaju neka tri dela. Ima inicijalni predujam za formiranje predmeta. To je onaj inicijalni predujam koji zavisi od visine potraživanja i tako dalje. To je, opet, regulisano tarifom. Imaju oni tekući troškovi koje poverilac uglavnom predlaže, jer sve se radi po predlogu, ništa mi ne radimo na svoju ruku. I na kraju onaj treći deo, naša nagrada koju naplaćujemo isključivo po realizaciji glavnog potraživanja izvršnog poverioca”, pojasnio je Sekulić.

Prema rečima ministarke Kuburović, od uvođenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju, završeno je više od milion i po predmeta što je umnogome rasteretilo sudove, a nove izmene su potrebne kako bismo imali ujednačenu sudsku izvršiteljsku praksu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.