Ove godine izmene Zakona o izvršenju

VIDEO K9: Visoke tarife izvršitelja najčešća su primedba poverilaca i dužnika, što bi ove godine moglo biti rešeno novom izmenom Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

285

Pred narodnim poslanicima bi se u prvoj polovini ove godine trebale naći predlog novih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, na kojima, kako je nedavno za javni servis izjavila ministarka pravde Nela Kuburović, već nekoliko meseci radi radna grupa u kojoj su sudije, advokati, predstvanici Narodne banke, Američke privredne komore, Saveta investitora i NALED-a.

Među novinama u zakonu biće uvođenje e-aukcije, biće izmena i u tarifiranju troškova javnih izvršitelja.

“Zakon je prevideo ovako – da se svi troškovi postupka predujmljuju od strane izvršnog poverioca. O njima se donosi, po najnovijem zakonu pričamo, rešenje da se naplati glavni dug i kamata. Donosi se rešenje o naknadi troškova na koje mogu da prigovore kako poverilac, tako i dužnik. U tom rešenju javni izvršitelj donosi odluku o tome ko je skrivio troškove. Nekada je skrivio poverilac i ne priznaju mu se troškovi, a nekad je dužnik”, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Lazar Sekulić, javni izvršitelj za pordučje Višeg i Privrednog suda u Zrenjaninu.

Radna grupa, prema najavi ministarke Kuburović, uskoro će završiti prvi deo posla, tako da će se radna verzuja izmenjenog teksta zakona naći i na javnoj raspravi u sve četiri apelacije. Izmene i dopune Zakona pretrpeće i Pravilnik o tarifama, kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

“Ti trškovi imaju neka tri dela. Ima inicijalni predujam za formiranje predmeta. To je onaj inicijalni predujam koji zavisi od visine potraživanja i tako dalje. To je, opet, regulisano tarifom. Imaju oni tekući troškovi koje poverilac uglavnom predlaže, jer sve se radi po predlogu, ništa mi ne radimo na svoju ruku. I na kraju onaj treći deo, naša nagrada koju naplaćujemo isključivo po realizaciji glavnog potraživanja izvršnog poverioca”, pojasnio je Sekulić.

Prema rečima ministarke Kuburović, od uvođenja Zakona o izvršenju i obezbeđenju, završeno je više od milion i po predmeta što je umnogome rasteretilo sudove, a nove izmene su potrebne kako bismo imali ujednačenu sudsku izvršiteljsku praksu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.