Otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u debati

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je otvoreno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u debati koje će trajati do subote, 4. avgusta. Ovogodišnjem Prvenstvu, koje se odvija u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, prisustvovaće oko 700 studenata, profesora i debatnih profesionalaca sa prestižnih univerziteta iz više od 30 zemalja Evrope.

0
269

Evropsko univerzitetsko prvenstvo u debati, 20. po redu, otvoreno je u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, kojoj ovo nije prvi put da bude domaćin ovog prestižnog takmičenja.

“Već dva puta do sada organizovali smo međunarodna debatna takmičenja u školi. Ipak, ovo treće nam je kruna dosadašnje saradnje, iako se ja nadam da ću sa istog ovog mesta da vas pozdravim u ime Svetskog debatnog prvenstva”, rekla je Jelena Damjanović, direktorka Visoke poslovne škole.

Samo nadmetanje odvija se tako što dve grupe takmičara, koje su za i protiv, dobijaju teme svega 15 minuta pred izlaganje.

Dobra debata mora da podrazumeva i pažljivo slušanje i analizu argumenata koje iznose svi akteri, rekao je predsednik Pokrajinske vlade prilikom Igor Mirović otvaranja ovog nadmetanja.

“Debata uvek znači mogućnost iznošenje stavova više ljudi i, verovali ili ne, prvi put sam učestvovao u jednoj debati upravo ovde 1989. godine, u ovoj zgradi u osvit formiranja višestranačkog sistema u našoj zemlji. Naime, u velikoj sali Više poslovne škole, formirala se jedna od političkih stranaka, a debata uvek zauzima jedno od glavnih mesta”, rekao je Mirović.

Evropsko prvenstvo u debati održava se svake godine u drugoj državi, a na njemu učestvuju stotine studenata, profesora i debatnih profesionalaca koji dolaze sa najprestižnijih evropskih Univerziteta, među kojima su i Oksford i Kembridž.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.