Otvoreno Blago iz košnice Matice srpske

VIDEO K9: "Blago iz košnice - od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine, od 1847. do 2017. godine" naziv je izložbe otvorene sinoć u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Ova izložba predstavlja priču o trajanju srpskog naroda i životu Srba u krajevima u kojima su nekad živeli i dan-danas žive.

0
901

Izložbom “Blago iz košnice” Muzej Vojvodine po prvi put predstavlja predmete iz zbirki od kojih je nastao iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske. Fond je vremenom rastao, muzej se razvijao i danas je to najkompleksija muzejska ustanove u Republici Srbiji i druga po veličini i značaju.

Sredina 18. veka kod Srba predstavlja period kada se kod Srba konstituisala muzeološka svest kako u Matici srpskoj, tako i u Narodnom muzeju u Beogradu, rečeno je na otvaranju izložbe.

“Narodni muzej u Beogradu osnovan je odlukom ministra Jovana Sterije Popovića 1844. godine, a 1847. je Matica srpska donela odluku o osnivanju svog Muzeuma. Tako da, eto, tih 40-ih godina su se desile neke važne stvari. Matica je dugo radila i u ambijentu države koja nije imala puno razumevanja, naravno, za potrebu Srba da očuvaju nacionalnu svest. Kasnije i Kraljevina Jugoslavija nije bilo baš previše srećno mesto za tako nešto, ali je Matica zajedno sa svojim narodom uporno radila svoj posao – posao izgradnje samosvesti i muzeji u tom smislu imaju zaista dragocenu funckiju””, istakao je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Od sredine 18. veka u Matici su se permanentno prikupljali istorijski, etnološki i arheološki predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke. Zbirka je prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. Izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

Izložba prikazuje priču o trajanju srpskog naroda nakon Srpskog proleća, odnosno oslobođenja Srbije od Turaka, pa sve do stvaranja Kraljevine koja je nakon Drugog svetskog rata postala da postoji. Takođe izložba se bavi i novijoj istorijom, odnosno životom Srba u zajedničkoj zemlji nastaloj nakon Drugog svetskog rata, pa sve do danas.

“Decenijama unazad nismo na dovoljan način u potpunosti adekvatno, što iz političkih, što iz raznih subjektivnih ličnih razloga, nekada i nije bilo vreme za tako nešto zbog diktature u kojoj smo se nalazili i prikazivali sve ovo što su večeras i dva naša muzeja i Matica zajedno prikazali. Jednostavno, čovek ostane ozaren efektima ovakve izložbe, a ja verujem da ćemo u budućnosti zajednički, korak po korak, graditi jedno posebno mesto u Muzeju Vojvodine, gde ćemo zajendo sa Maticom moći da stalno prikažemo, dakle, u punom trajanju ovakve jedne zbirke sve njene vrednosti”, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je ukazao da je srpski narod uspeo da se spasi, pre svega, kulturom i tako preživi teška vremena, da je upravo Matica srpska kamen temeljac našeg identiteta i trajanja i upitao se šta bi bilo danas sa nama da nije bilo ove institucije i umnih i rodu odanih Srba koje je okupljala. Ukazao je da je najzad blago iz košnice Srpske narodne zbirke izloženo u Muzeju Vojvodine i da svedoči o tome kakvi smo bili i kakvi treba da budemo.

Mirović je najavio da zbog sve vrednosti koju čuva i baštini Matica, država mora izdašnije pomagati rad ove insitutucije, što će i učiniti, obećao je predsednik Pokrajinske vlade.

Otvaranjem izložbe ujedno počinje i program Muzeja Vojvodine tokom nacionalne manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.