Otvoreno Blago iz košnice Matice srpske

VIDEO K9: "Blago iz košnice - od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine, od 1847. do 2017. godine" naziv je izložbe otvorene sinoć u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Ova izložba predstavlja priču o trajanju srpskog naroda i životu Srba u krajevima u kojima su nekad živeli i dan-danas žive.

893

Izložbom “Blago iz košnice” Muzej Vojvodine po prvi put predstavlja predmete iz zbirki od kojih je nastao iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske. Fond je vremenom rastao, muzej se razvijao i danas je to najkompleksija muzejska ustanove u Republici Srbiji i druga po veličini i značaju.

Sredina 18. veka kod Srba predstavlja period kada se kod Srba konstituisala muzeološka svest kako u Matici srpskoj, tako i u Narodnom muzeju u Beogradu, rečeno je na otvaranju izložbe.

“Narodni muzej u Beogradu osnovan je odlukom ministra Jovana Sterije Popovića 1844. godine, a 1847. je Matica srpska donela odluku o osnivanju svog Muzeuma. Tako da, eto, tih 40-ih godina su se desile neke važne stvari. Matica je dugo radila i u ambijentu države koja nije imala puno razumevanja, naravno, za potrebu Srba da očuvaju nacionalnu svest. Kasnije i Kraljevina Jugoslavija nije bilo baš previše srećno mesto za tako nešto, ali je Matica zajedno sa svojim narodom uporno radila svoj posao – posao izgradnje samosvesti i muzeji u tom smislu imaju zaista dragocenu funckiju””, istakao je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Od sredine 18. veka u Matici su se permanentno prikupljali istorijski, etnološki i arheološki predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke. Zbirka je prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. Izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

Izložba prikazuje priču o trajanju srpskog naroda nakon Srpskog proleća, odnosno oslobođenja Srbije od Turaka, pa sve do stvaranja Kraljevine koja je nakon Drugog svetskog rata postala da postoji. Takođe izložba se bavi i novijoj istorijom, odnosno životom Srba u zajedničkoj zemlji nastaloj nakon Drugog svetskog rata, pa sve do danas.

“Decenijama unazad nismo na dovoljan način u potpunosti adekvatno, što iz političkih, što iz raznih subjektivnih ličnih razloga, nekada i nije bilo vreme za tako nešto zbog diktature u kojoj smo se nalazili i prikazivali sve ovo što su večeras i dva naša muzeja i Matica zajedno prikazali. Jednostavno, čovek ostane ozaren efektima ovakve izložbe, a ja verujem da ćemo u budućnosti zajednički, korak po korak, graditi jedno posebno mesto u Muzeju Vojvodine, gde ćemo zajendo sa Maticom moći da stalno prikažemo, dakle, u punom trajanju ovakve jedne zbirke sve njene vrednosti”, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je ukazao da je srpski narod uspeo da se spasi, pre svega, kulturom i tako preživi teška vremena, da je upravo Matica srpska kamen temeljac našeg identiteta i trajanja i upitao se šta bi bilo danas sa nama da nije bilo ove institucije i umnih i rodu odanih Srba koje je okupljala. Ukazao je da je najzad blago iz košnice Srpske narodne zbirke izloženo u Muzeju Vojvodine i da svedoči o tome kakvi smo bili i kakvi treba da budemo.

Mirović je najavio da zbog sve vrednosti koju čuva i baštini Matica, država mora izdašnije pomagati rad ove insitutucije, što će i učiniti, obećao je predsednik Pokrajinske vlade.

Otvaranjem izložbe ujedno počinje i program Muzeja Vojvodine tokom nacionalne manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.