Otvoreni Međunarodni dani energetike i investicija

VIDEO K9: Novosadski sajam je danas i sutra domaćin Međunarodnim danima energetike i investicija. Glavne teme ovogodišnjeg okupljanja su energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

0
184

Osmi Međunarodni dani energetike i investicija održavaju se 27. i 28. februara na Novosadskom sajmu.

Najveći forum za inostrane i domaće projekte organizuje Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES fondacije. Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelj manifestacije.

“Sigurnost snabdevanja ključnim energentima novi proizvodni kapaciteti održavanje, modernizacija podizanja pre svega efikasnosti i standarda iz domena zaštite životne sredine postojećih sistema ulažemo ogromna sedstva da bi održali naš termo sektor, one blokove koje su generacije pre nas izgradile sada moramo da modernizujemo da podignemo nivo zaštite životne sredine. Već više od 300 miliona smo uložili u proteklih nekoliko godina i sad smo krenuli od sumporavanja u tentu to je isto projekat od 160 miliona evra i konačno energetska efikasnost kao jedan ogroman prostor na kome svi zajedno treba da radimo”, rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva.

Kako je rečeno Srbija deli 10 mesto sa Norveškom po investiranju u vetro parkove u Evropi, a preko 90 procenata izgrađenih vetroparkova u našoj zemlji je na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Vrednost ovih investica je 600 miliona evra.

“Ono što ćemo mi pokušati da omogućimo za naše građane za institucije na teritoriji APV jesmo u jednoj fazi formiranja jednog zelenog ekološkog fonda gde ćemo pokušati da obezbedimo određena sredstva od strane Evropske unije, evropskih fondova, već smo vodili razgovore za dobijanje sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj, nadam se da će to biti povoljno rešeno po nas”, kazao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku.

U fokusu ovogodišnjeg sajma, kako je istakao Grbić, jeste poboljšanje zaštite životne sredine, zamena fosilnih goriva, kao i korišćenje obnovljivih izvora energije koje se ogledaju kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti. Projekte energetske efikasnosti javnih objekata koji se pre svega se odnosi na škole i predškolske ustanove uskoro će predstaviti Grad Novi Sad, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

“U oblasti energetike mi imamo najveći talas ili najveći nivo investicija, a to je preduslov razvoja i indistrujalizacije države Srbije bez kojeg nema rasta BDP, bez kojeg nema ekonomskog osnaživanja Srbije. Energetika je i polje koje podupire razvoj poljoprivrede, a Novi Sad kao centar i poljoprivrednih aktivnosti i sedište energetski najvećih kompanija kao što je i Naftna industrija Srbije, Srbijagas i dobar deo Elektroprivrede Srbije je prirodno mesto, adresa gde se ovakve manifestacije desavaju nas čekaju u gradu veliki izazovi oko Sportskog poslovnog centra Vojvodina i njegove energetske efikasnosti, tj. ulaganja u oblasti energetike vezano za SPENS”, naveo je Vučević.

Otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicija prisustvovao je i ambasador Danske, a početak manifestacije obeležilo je i potpisivanje protokola o saradnji Novosadskog sajma i Grada Zrenjanina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.