OTVORENI EKRAN, 16.02.2016. – 51. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

VIDEO K9: U petak, 12. februara, održana je 51. sednica Skupštine grada Novog Sada. Sednici je prisustvovalo 63 od ukupno 78 odbornika, koliko čini gradski parlament. U emisiji Kanala 9 pogledajte detalje sa ovog skupštinskog zasedanja.

887

Nakon što je većinom glasova usvojen zapisnik sa prethodne svečane sednice, odbornici su pristupili razmatranju predloženog dnevnog reda.

Predlog za dopunu dnevnog reda stigao je od odbornika sa liste Izbor za bolji Novi Sad – Bojan Pajtić i to tačkom koja se tiče plaćanja posebne naknade dela autoputa E-75, kao i tačkom koja bi trebalo da uredi imovinske kriterijume za umanjenje komunalnih usluga za porodice sa troje i više dece u 2016. godini. Većinom glasova odbornici nisu prihvatili ova dva predloga za dopunu dnevnog reda.

Zatim su se odbornici izjasnili o predlozima za dopunu dnevnog reda tačkama koje je predložilo gradsko veće. Svi predlozi su većinom glasova usvojeni i uvršćeni u dnevni red, dok su predstavnici opozicionih stranaka bili uzdržani od glasanja.

Opozicioni odbornici naveli su da Gradsko veće zloupotrebljava institut hitnog postupka, te da tako po hitnom postupku dopunjava više od polovine dnevnog reda tačkama koje bi mogle da se predlože i u redovnom postupku. Većinom glasova usvojen je dnevni red u celini sa ukupno 26 tačaka.

Prvih deset tačaka dnevnog reda odnosilo se na planove detaljne i generalne regulacije grada, pa su o njima odbornici raspravljali objedinjeno. Odbornici opozicije kritikovali su gradsko veće koje nije obrazložilo ove predloge za skupštinskom govornicom, navodeći da je važno da građani budu upućeni u izmene u gradu koje će dobrim delom, kako su naveli promeniti lice Novog Sada, a jedna od njih je rušenje benzinske pumpe, takozvane “Male pečurke” na Limanu III.

Povodom rušenja takozvane male pečurke, naprednjaci kažu da je NIS privatna komapnija koja ima svoj identitet i koja ima pravo da svoje objekte uređuje prema svom nahođenju.

Pod trećom tačkom dnevnog reda razmatran je i plan detaljne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem, a zapravo se radi o uređenju ulice Kraljevića Marka u kojoj se nalaze stare trščare, koje su dugo bile pod zaštitom države, ali su trenutno u veoma lošem stanju. Kako je predviđeno, trščare će biti porušene, a na tom mestu biće izgrađene stambene zgrade visine do devet spratova, što prema mišljenju Demokratske stranke nije dobro, jer će doći do novog problema – manjka parking mesta, ali će se kako kažu, narušiti izgled grada tim devetospratnicama, jer je to deo grada gde se većinom nalaze prizemne kuće. U Demokratskoj stranci smatraju i da je bilo rešenja, te da se problem trščara mogao rešiti putem projekata i konkursanja u fondovima Evropske unije.

Sa druge strane, u odborničkoj grupi Pokrenimo Novi Sad – Tomislav Nikolić kažu da problem trščara u gradu postoji već duži niz godina, i da im je žao što grad nije za sve ove godine uspeo da od trščara napravi kulturno dobro.

Za ove predloge nije glasala ni Srpska radikalna stranka, a predsednik odborničke grupe ove stranke Đurađ Jakšić, posebno se osvrnuo na prvu tačku – Plan detaljne regulacije prostora namenjenog za poslovanje na ulaznom pravcu duž Futoškog puta u Novom Sadu.

Prema rečima Jakšića, kada se na području sadašnjeg rasadnika Gradskog zelenila počne graditi, ljudi koji žive u privremenim objektima tik do rasadnika postaće socijalni slučajevi.

Ipak, predstavnici vlasti smatraju da je gradu u interesu da preseli jedan rasadnik, zarad investicije kojoj je ta lokacija namenjena.

Protiv ovih predloga bili su i odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Svih deset tačaka koje su se ticale generalnog i detaljnog plana uređanja pojedinih delova grada kojima se predviđa rušenje male pečurke, rušenje trščara, izmeštanje rasadnika, izgradnja i uređenje radne zone u Futogu, kao i izgradnja stambenih zgrada u zapadnom delu grada, usvojene su većinom glasova.

Druga vrlo važna tema koja je obeležila skupštinsku sednicu jeste donošenje odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu grada Novog Sada za 2015. godinu. Odlukom Vlade Srbije je predviđeno da Novi Sad može imati maksimalno 8.380 zaposlenih. Prema rečima gradske vlasti, trenutno u gradskim službama ima 8.450 zaposlenih na neodređeno, što znači 70 radnika viška.

Protiv ove odluke glasali su odbornici Srpske radikalne stranke, koji su mišljenja da je na potpuno drugačiji način trebalo urediti sistem ušteda u javnom sektoru.

Odluku o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu Grada Novog Sada nije podržala ni Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Protiv ovakve odluke bio je odbornik Pokreta Dosta je bilo Zoran Nikolić, koji je u raspravi naveo da je potrebno sprovesti sistematizaciju radnih mesta, te da bi se tek nakon toga moglo zaista videti ko je na kojem radnom mestu višak.

Svi odbornici dovedeni su u vrlo nezgodan položaj samom činjenicom da moraju da se izjasne o ovakvoj odluci, navode u Demokratskoj stranci, a prvenstveno zato što, kako kažu, materijali koji su dostavljeni odbornicima ne pokazuju ključne stvari, te zbog toga demorakte nisu podržale ovu odluku.

Ipak, svi odbornici su se složili da u svim preduzećima ima više zaposlenih na menadžerskim pozicijama, a manje na proizvodnim radnim mestima, kao i da je racionalizacija u javnom sektoru neophodna.

Na sve kritike opozicije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je ova odluka posledica poštovanja zakona, dodajući da se u ovoj odluci ne radi o brojevima, već o ljudskim sudbinama i konkretnim imenima.

Ova odluka je važna kako se ne bi obustavio transfer sredstava sa republike na nivo Grada Novog Sada, jer je ispunjenje ove odluke uslov za transfer. Gradonačelnik je naveo da mnoge kritike može da razume, ali ne i one u vezi sa Predškolskom ustanovom Radosno detinjstvo. Kako je rekao, ova odluka posebno je pažljivo predlagana za Radosno detinjstvo, a sve imajući u vidu broj zaposlenih i broj upisane dece, kao i potrebe te dece. Gradonačelnik je naveo da je problem u ovoj ustanovi što dugo godina radnici koji rade na određeno nisu primani u radni odnos na neodređeno.

U vladajućoj Demorkatskoj stranci Srbije navode i da će se ova odluka o maksimalnom broju zaposlenih sprovesti po principu dobrovoljnosti.

Predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sustemu Grada Novog Sada za 2015. godinu usvojen je sa 42 glasa ZA i 12 glasova protiv, dok 9 odbornika nije učestvovalo u izjašnjavanju.

Nakon toga usvojena je i Odluka izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, nakon čega je odbornica Branka Bežanov rekalmirala Poslovnik i to onaj deo koji se odnosi na javnost rada Skupštine. Odbornici su prihvatili inicijativu Branke Bežanov da se utvrdi koja lica legitimno prisustvuju sednici Skupštine grada. Nakon što je sednica prekinuta, služba obezbeđenja i drugi zaposleni su pokušali da pronađu lice za koje je Bežanov sumnjala da nema dozvolu, a koje se u međuvremeno mirno udaljilo iz sale i potom zgrade Skupštine grada.

Kako je posle 15 minuta utvrđeno da su u Skupštini samo odbornici, zaposleni u upravi i akreditovani novinari, sednica je nastavljena i počela je rasprava o 13. tački dnevnog reda, koja je, uprkos protivljenju Demokratske stranke, ipak usvojena, te će ubuduće Odluke o prodaji zemljišta donositi Gradsko veće, umesto gradske Skupštine.

Odbornici su usvojili i odluku da se usluga obrade podataka u vezi sa posebnom nakanadom za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Novog Sada ubuduće ne plaća Informatici od takozvanog eko-dinara, već direktno iz budžeta. Nakon kraće rasprave i uz nekoliko izrečenih opomena i ova odluka je većinom glasova usvojena.

Nakon toga odbornici su pristupili raspravi o izmena Programa poslovanja JKP Vovdovod i kanalizacija i JKP Stan, a odbornci Demokratske stranke napustili su skupštinsku salu, s obzirom da, kako su naveli, nisu uspeli da se na vreme i dovoljno dobro upoznaju sa predloženim odlukama.

Uprkos protivljenju Lige socijaldemorakta Vojvodine, odbornici su većinom glasova usvojili izmene Programa poslovanja Vodovoda i kanalizacije i Stana.

Nakon toga član Gradskog veća Goran Sečujski obrazložio je Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji grada.

Program podrške usvojen je većinom glasova, a Skupština se pozitivno izjasnila i o predlozima o davanju naziva nekoliko ulica u Novom Sadu i Veterniku.

Takođe, produžen je v.d. mandat direktora SPENS-a i ZIG-a.

Na samom kraju sednice odbornici su postavljali odbornička pitanja, čime je, nakon šest sati zasedanja, završena 51. sednica Skupštine grada.

1 KOMENTAR

  1. BRAVO TV KANAL 9!
    Najzad novosađani imaju priliku da vide, kad hoće, pristojan snimak jednog skupštinskog zasedanja. Dosadašnja izveštavanja svih novosadskih medija bila su štura sa pikanterijom kao “glavnom tačkom” i “objašnjavanju” zvaničnika ( pred kamerama u foajeu zgrade Skupštine ) onoga, što su gledaoci koji su imali tu priliku, videli u direktnom prenosu. Ovo je nešto drugo! Nadam se da će TV kanal 9 uskoro imati kompletne video zapise na web-u kao savremenu autetičnu hroniku Novog Sada za buduća pokoljenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.