Otvorene poslednje izložbe Dunavskih dijaloga

VIDEO K9: Danas su u 5 galerija širom Novog Sada otvorene i poslednje izložbe Dunavskih dijaloga 2022.

0
17

U okviru ovogodišnjih Dunavskih dijaloga, otvorene su i poslednje izložbe novosadskih i slovenačkih umetnika.

U Likovnom salonu KCNS izloženi su radovi „Impulsi Dunava“ mlade novosadska umetnica Tijana Jevrić, a u galerijama SULUV, Malom likovnom salonu, Galeriji Bel art i novootvorenoj Galeriji Akademije umetnosti predstavljeni su radovi zajedničkog naslova “Maribor 2012 – Novi Sad 2022: Priroda umetnosti”, savremenih slovenačkih umetnika.

Koncept postavki “Maribor 2012 – Novi Sad 2022: Priroda umetnosti” zasnovan je na činjenici da je UNESCO prošle godine proglasio porečje Mure, Drave i Dunava prvim rezervatom biosfere sa 5 nacija na svetu.

Ovo područje, koje se proteže od Austrije, preko Slovenije, Hrvatske i Mađarske do Srbije, prostire se na 930.000 hektara duž 700 kilometara i najveći je rečni rezervat biosfere u Evropi sa izuzetnom prirodom i bogatim kulturnim nasleđem.

Brigu za prirodu kao čovekovog ambijentalnog staništa, autor i kustos izložbe, Peter Tomaž Dobrila, iskoristio je da bi ukazao na prirodu umetnosti kao čovekovog duhovnog utočišta.

Ovaj koncept povezanosti čoveka i prirode prikazuje i delo je „Učiteljica“ koje je 2010. godine naslikao umetnik Marko Jakše.

Izložba govori i o globalnim dešavanjima, kao i o Evropi i Evropskoj uniji, ali i o odnosima ljudi koji žive na ovom kontinentu.

Ovom izložbom Dunavski dijalozi ukazuju na desetogodišnjicu dobre saradnje Maribora i Novog Sada, dve Evropske prestonice kulture.

Poslednja etapa izložbe “Dunavski dijalozi 2022” biće otvorena do 16. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.