“Otvorena vrata” Akademije umetnosti

VIDEO K9: Zainteresovani srednjoškolci i ostali građani koji bi želeli da studiraju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sve do petka mogu da dođu i informišu se o mogućnostima i uslovima, jer je u toku Nedelja otvorenih vrata u toj ustanovi.

90

Do petka svi posetioci Akademije lepih umetnosti u Novom Sadu biće u prilici da se upoznaju sa mogućnostima i uslovima studiranja na Akademiji, kao i da prisustvuju otvorenim predavanjima i pripremaju se za prijemni ispit.

Na njihova pitanja odgovaraju šefovi departmana likovne, muzičke i dramskih umetnosti, kao i rukovodioci studijskih programa.

“I mi smo se malo iznenadili jutros kada se ova naša sala napunila zainteresovanim potencijalnim studentima. Videli ste i sami malopre kad ste stigli. Zaista ih je bilo mnogo. Uobičajeno je najveće interesovanje za te neke da kažem glavne studijske programe o kojima se najviše zna, ali je interesantno ove godine da je mnogo bilo zainteresovanih kandidata i za audio-vizuelne medije, za jednu grupu studijskih programa, ustvari jedan studijski program sa više modula koji se bavi snimanjem, kamerom, dizajnom zvuka, muzičkom produkcijom, animacijom, vizuelnim efektima i jednim našim novim studijskim programom, dosta zanimljivim poslednjih godina, a to je dizajn video-igara”, navela je Vesna Ždrnja, prodekanka za nastavu.

Studiranje na ovom fakultetu podrazumeva rad u malim grupama, kao i individualni rad, objasnila je ona.

“Odredili smo prosto neke časove, neke termine u kojima slobodno ljudi mogu da dođu da vide šta mi to radimo. Sa sva tri departmana su predmeti. Ima i programa sa osnovnih studija, ima nešto malo i programa sa master studija. I tako čini mi se da će moći onja koga stvarno zanima nastava na akademiji umetnosti moći će da se malo bolje uputi, malo da stekne neku sliku i da možda odluči da li želi da bude naš student ili ne”, rekla je Ždrnja.

Studiranje na Akademiji je istovremeno i teško i interesantno, kazala je Ždrnja i dodala da je reč o ozbiljnim studijama koje iziskuju mnogo rada na šta se studenti vremenom ipak naviknu.

“Kod nas je zapravo princip da se, sem u izuzetnim slučajevima, na muzičkom departmanu primaju isključivo kandidati koji imaju zvršenu srednju školu. U slučaju muzike, zaista, činimo izuzetke za jako talentovane ljude da mogu i sa nezavršenom srednjom školom pod uslovima određenim. Ali, u principu je neophodna završna srednja škola. Posebno predznanje, pa kako da vam kažem. To zavisi od studijskog programa. Studenti muzike već unapred znaju da je bez predznanja zapravo nemoguće upisati ozbiljne studijemuzike”, kazala je Ždrnja.

Na ostala dva departmana uz talenat, objasnila je ona, ne postoji neophodan uslov, već više jaka volja i želja za studiranjem, kao i ozbiljan pristup prijemnom ispitu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.