Otvorena “Škola na reci”

VIDEO K9: “Škola na reci” koja je danas otvorena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode nova je prilika za naše osnovce i predškolce da nauče više o vodnim područjima u našoj zemlji i njihovim stanovnicima.

0
313

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode svečano je otvorena “Škola na reci”.

Reč je o projekatu koji Zavod realizuje u okviru Prekograničnog programa upravljanja budućim Rezervatom biosfere ,,Mura-Drava-Dunav” u pet evropskih zemalja. “Škola na reci” ima cilj da edukuje posetioce, naročito decu i mlade, o značaju reka i vodnih područja.

“Pet zemalja uzduž Mure, Drave i Dunava, a to su Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija i Hrvatska, sporazumele su se da će raditi na proglašenju prvog rezervata biosfere u 5 država i zaista nam je veliko zadovoljstvo da u tome učestvujemo. Dva osnovna postulata jesu omogućiti deci da saznaju više i zbog toga smo podigli ovu Školu na reci da bi najmlađi na jedan inovativan način imali prilike da saznaju šta su to reke i područja, ritovi od kojih mi živimo”, rekao je Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

,,Škola na reci”, kako je rekao, smeštena je u četiri paviljona Zavoda, u kojima će dca i mladi putem različitih edukativnih modela upoznati plovna područja na teritoriji Srbije, načine na koji ona funkcionišu, kao sa i živim vrstama koje se nalaze na vodnim područjima naše zemlje.

“Što se tiče ovoga što danas otvaramo, to ostaje trajno u našem prostoru. Menjaćemo ga sve u skladu sa potrebama naše dece, namenjen je i predškolcima i osnovnoškolcima, a sa druge strane i srednjoškolcima i studentima, svako od njih ima neko svoje mesto”, naveo je Tucakov.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su i prosvetni radnici iz velikog broja novosadskih osnovnih škola.

“Značaj ovog projekta je veoma velik zato što ćemo moći sve naše učenike da dovedemo ovde u Zavod, gde sada imamo priliku na specijalno konstruisanim materijalima da im prikažemo život na reci. Ono što je veoma važno jeste da deca najmlađih uzrasta jesu informisana i oni žive ovu ekološku priču u oni jesu čuvari prirode, i oni će spoznati značaj ovakvih projekata ali i uopšte odnosa prema prirodi”, istakla je Ljiljana Jovanović, učiteljica u OŠ Žarko Zrenjanin.

Ovaj projekat, istakli su organizatori, od izuzetnog je značaja za podizanje svesti o značaju vodnih područja na teritoriji Srbije, njihovom očuvanju kao i informisanju o živim vrstama koje se u njima nalaze.

Škola na reci otvorena je za sve zainteresovane posetioce, ali će, smatraju organizatori, najinteresantnija biti osnovcima i predškolcima kojima je ovakav vid edukacije posebno značajan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.