Otvorena “Škola na reci”

VIDEO K9: “Škola na reci” koja je danas otvorena u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode nova je prilika za naše osnovce i predškolce da nauče više o vodnim područjima u našoj zemlji i njihovim stanovnicima.

199

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode svečano je otvorena “Škola na reci”.

Reč je o projekatu koji Zavod realizuje u okviru Prekograničnog programa upravljanja budućim Rezervatom biosfere ,,Mura-Drava-Dunav” u pet evropskih zemalja. “Škola na reci” ima cilj da edukuje posetioce, naročito decu i mlade, o značaju reka i vodnih područja.

“Pet zemalja uzduž Mure, Drave i Dunava, a to su Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija i Hrvatska, sporazumele su se da će raditi na proglašenju prvog rezervata biosfere u 5 država i zaista nam je veliko zadovoljstvo da u tome učestvujemo. Dva osnovna postulata jesu omogućiti deci da saznaju više i zbog toga smo podigli ovu Školu na reci da bi najmlađi na jedan inovativan način imali prilike da saznaju šta su to reke i područja, ritovi od kojih mi živimo”, rekao je Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

,,Škola na reci”, kako je rekao, smeštena je u četiri paviljona Zavoda, u kojima će dca i mladi putem različitih edukativnih modela upoznati plovna područja na teritoriji Srbije, načine na koji ona funkcionišu, kao sa i živim vrstama koje se nalaze na vodnim područjima naše zemlje.

“Što se tiče ovoga što danas otvaramo, to ostaje trajno u našem prostoru. Menjaćemo ga sve u skladu sa potrebama naše dece, namenjen je i predškolcima i osnovnoškolcima, a sa druge strane i srednjoškolcima i studentima, svako od njih ima neko svoje mesto”, naveo je Tucakov.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su i prosvetni radnici iz velikog broja novosadskih osnovnih škola.

“Značaj ovog projekta je veoma velik zato što ćemo moći sve naše učenike da dovedemo ovde u Zavod, gde sada imamo priliku na specijalno konstruisanim materijalima da im prikažemo život na reci. Ono što je veoma važno jeste da deca najmlađih uzrasta jesu informisana i oni žive ovu ekološku priču u oni jesu čuvari prirode, i oni će spoznati značaj ovakvih projekata ali i uopšte odnosa prema prirodi”, istakla je Ljiljana Jovanović, učiteljica u OŠ Žarko Zrenjanin.

Ovaj projekat, istakli su organizatori, od izuzetnog je značaja za podizanje svesti o značaju vodnih područja na teritoriji Srbije, njihovom očuvanju kao i informisanju o živim vrstama koje se u njima nalaze.

Škola na reci otvorena je za sve zainteresovane posetioce, ali će, smatraju organizatori, najinteresantnija biti osnovcima i predškolcima kojima je ovakav vid edukacije posebno značajan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.