Otvorena nova zgrada BioSens instituta

VIDEO K9: Danas je u Novom Sadu otvorena nova zgrada Instituta BioSens. Ona će, kako je rečeno na svečanom otvaranju, omogućiti napredna istraživanja u oblasti biotehnologije i poljoprivrede, što će doprineti većoj digitalizaciji, konkurentnosti i produktivnosti srpske privrede.

0
59

Nova zgrada Instituta BioSens svečano je otvorena danas u Novom Sadu u Ulici dr Zorana Đinđića 1.

Sa specifičnim antivibracionim karakteristikama, ovo je prva zgrada ove vrste ikada izgrađena u Srbiji koja omogućava primenu visoko osetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nano tehnologija. U fokusu instituta je spoj IT-ija i bio tehnologije, pa će naučnici iz celog sveta imati priliku da osmišljaju održiva i digitalizovana rešenja za poljoprivredu, od suštinskog značaja za rešavanje klimatskih izazova, resursa i nestašice hrane.

Biosens je jedini evropski centar izvrsnosti van granica EU, a u novoj zgradi će 250 naučnika raditi u najsavremenijim laboratorijama u oblasti biotehnologije i nanotehnologije. Deo Instituta planiran je i za startap kompanije u vidu prostora za akcelerator.

Ovaj projekat vredan 34 miliona evra finansiran je sa 14 miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije preko projekta ANTARES, zajedno sa 20 miliona evra obezbeđenih od Vlade Srbije i Evropske investicione banke (EIB) kroz zajam od 18 miliona evra, uz pomoć kojih je urađena infrastruktura i nabavljena oprema koja se nalazi u zgardi.

Izgradnja objekta ovog istraživačko-razvojnog centra za informacione tehnologije biosistema započeta je pre dve godine u sklopu novosadskog univerziteta, a ideja je da privuče, ne samo nove kompanije, već i naše naučnike iz inostranstva. Uz prizemlje, ovaj objekat ima šest spratova, uključujući i najsavremeniju čistu sobu, takođe, objekat poseduje i jezgro koje ima gumene nosače koji omogućavaju odsustvo spoljnih vibracija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.