Otvorena kulturna stanica Svilara

VIDEO K9: Nova kulturna stanica ''Svilara'' juče je svečano otvorena na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile na Podbari. Projekat je realizovala Fondacija ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" uz podršku Grada Novog Sada i Vlade Srbije.

301

Novootvorena kulturna stanica ”Svilara”, na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile predstavlja, kako je istaknuto, jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje, a do 2021. godine trebalo bi da bude otvoreno šest kulturnih stanica.

“Pre tačno 44 godine neko je zatvorio ovu fabriku, a mi je sada otvaramo sa novim sadržajem i vrednošću i ovako ujedinjeni, mnogo brže i lakše rešavamo stvari. Ovaj projekat je koštao 62 miliona dinara bez pdv-a, 65 posto novca obezbedila je Vlada Srbije, a preostalih 35 posto Grad Novi Sad”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti obišli su i budući kreativni distrikt ”Kineska” u čijim će objektima, kako je navedeno, biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično.

“I vi ćete videti i ovde da smo krenuli da brendiramo Srbiju kao Serbia creates, odnosno Srbija stvara, jer to je ono što je Srbija danas, to je ono što Srbija polako postaje i to je sigurno ono što, ako nastavimo ovako da radimo kao što smo počeli od 2014. godine, to je ono što će Srbiju najbolje definisati. Srbija stvara, u slučaju Svilare i 2021, prestonica kulture, stvara ideje”, istakla j eAna Brnabić, predsenica Vlade Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tom prilikom najavio je novi zajednički projekat – adaptaciju objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravljati Kulturni centar ”Miloš Crnjanski”.

“Sadržaj će osmisliti Fondacija 2021, naravno uz potpuno oživljavanje Studija  M koji će u budućnosti u svakodnevnom sadržaju, verujem, biti potpuno nova kulturna stanica sa kojom ćemo moći da se ponosimo”, naveo je Mirović.

Povodom otvaranja “Svilere” upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila 14 slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika će na ovom prostoru moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.