Otvorena kulturna stanica Svilara

VIDEO K9: Nova kulturna stanica ''Svilara'' juče je svečano otvorena na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile na Podbari. Projekat je realizovala Fondacija ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" uz podršku Grada Novog Sada i Vlade Srbije.

281

Novootvorena kulturna stanica ”Svilara”, na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile predstavlja, kako je istaknuto, jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje, a do 2021. godine trebalo bi da bude otvoreno šest kulturnih stanica.

“Pre tačno 44 godine neko je zatvorio ovu fabriku, a mi je sada otvaramo sa novim sadržajem i vrednošću i ovako ujedinjeni, mnogo brže i lakše rešavamo stvari. Ovaj projekat je koštao 62 miliona dinara bez pdv-a, 65 posto novca obezbedila je Vlada Srbije, a preostalih 35 posto Grad Novi Sad”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti obišli su i budući kreativni distrikt ”Kineska” u čijim će objektima, kako je navedeno, biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično.

“I vi ćete videti i ovde da smo krenuli da brendiramo Srbiju kao Serbia creates, odnosno Srbija stvara, jer to je ono što je Srbija danas, to je ono što Srbija polako postaje i to je sigurno ono što, ako nastavimo ovako da radimo kao što smo počeli od 2014. godine, to je ono što će Srbiju najbolje definisati. Srbija stvara, u slučaju Svilare i 2021, prestonica kulture, stvara ideje”, istakla j eAna Brnabić, predsenica Vlade Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tom prilikom najavio je novi zajednički projekat – adaptaciju objekta Radija Novi Sad i Studija M, u budući muzej 20. veka, kojim će upravljati Kulturni centar ”Miloš Crnjanski”.

“Sadržaj će osmisliti Fondacija 2021, naravno uz potpuno oživljavanje Studija  M koji će u budućnosti u svakodnevnom sadržaju, verujem, biti potpuno nova kulturna stanica sa kojom ćemo moći da se ponosimo”, naveo je Mirović.

Povodom otvaranja “Svilere” upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila 14 slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika će na ovom prostoru moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.