Otvorena izložba “Tri veka Almaškog kraja”

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju izložbe ,,Tri veka Almaškog kraja'' koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, udruženjem građana „Almašani“, Osnovnom školom „Ivan Gundulić“ i Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

0
755

Izložba će biti otvorena za javnost do 11. decembra u Arhivu Grada u Ulici Filipa Višnjića br. 2a.

„Tri veka Almaškog kraja“ je jedinstvena izložba nastala kao zajednički projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Istorijskog arhiva i njihove saradnje sa drugim institucijama i udruženjima građana. U pitanju je odlična sinergija, odnosno bliska saradnja između institucija kulture i udruženja čija je osnovna delatnost kultura, a kroz afirmaciju istorijskog nasleđa i svega onog što čini naš grad prepoznatljivim u regionu. Održavanje izložbi sa ovom tematikom je od velikog značaja zbog sveobuhvatnog sagledavanja, ali i predstavljanja našeg grada kroz njegovu istoriju na najbolji mogući način. Doseljavanje stanovnika sela Almaš 1717. godine u naš grad svakako je doprinelo razvoju tadašnjeg Petrovaradinskog šanca, a i posle gradu, nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1748. godine. Oni su svakako doprineli razvoju ove sredine kako u kulturnom, tako i u ekonomskom i društvenom smislu “, rekao je Dalibor Rožić.

Almaški kraj je jedan od najstarijih delova Novog Sada i zahvata veći deo Podbare. Granične ulice su Temerinska, Gundulićeva, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije, Matica srpska i Trg Toze Markovića. Naziv “Almaški kraj” posle 1918. godine promenjen je u Podbara, a teritorijalno prostiranje tada uspostavljene Podbare bilo je šire od granica starog Almaškog kraja.

Sećanje na stari naziv kraja sačuvalo se do današnjih dana zahvaljujući nazivima”Almaška ulica” i “Almaška crkva”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.