Otvorena izložba “Trg Slobode – srce grada”

VIDEO K9: Izložba "Trg Slobode - srce grada", u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture, otvorena je danas u Novom Sadu. Izložbeni panoi su postavljeni na početku Zmaj Jovine ulice, pored Katedrale i građani će imati priliku da ih vide u narednih sedam dana.

0
821

Izložba “Trg Slobode – srce grada” prikazuje tri veka prošlosti centralnog gradskog prostora, kroz priču o nekadašnjim i postojećim objektima koji se nalaze na trgu.

Autori postavke izdvojili su najvažnije, jer je jednom izložbom nemoguće prikazati sve iz bogate prošlosti srca grada, ističu organizatori iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

“Na ovih 15 izložbenih panoa sa tekstom na srpskom i engleskom jeziku i stilizacijom u pop artu predstavili smo istorijski razvoj našeg čuvenog i lepog trga, objekte, zgrade, istorijat, čak i dvorišta. Želeli smo da približimo građanima da mogu u narednih deset dana da pročitaju i vide kako izgledaju današnji objekti, kako su nekad izgledali, da pročitaju istorijat o njima, ko ih je gradio, zašto ih je zidao, podizao, i tako dalje”, rekao je mr Siniša Jokić, direktor Zavoda.

Izložba je deo manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” koja se od 11. do 20. maja održava u više od 40 gradova Srbije, treću godinu zaredom.

Održavanje izložbe podržala je Uprava za kuturu grada Novog Sada, a predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić prisustvovao je otvaranju, istakavši da je ovo jedan od načina da sačuvamo ono što su prethodna pokolenja stvorila.

“Ovo je trag istorije, ovo je trag predaka koji su živeli u ovom gradu i ovo je na kraju krajeva jedan zavet svima nama da pokažemo koliko će naša generacija biti kreativna i šta ćemo mi ostaviti budućim pokolenjima da i oni mogu da se ponose onim što smo mi uradili kao njihovi preci, kao što se mi ponosimo onim što ćemo prikazati na ovoj izložbi”, naveo je Jelušić.

Izložba “Trg Slobode – srce grada” biće otvorena do 20. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.