Otvorena izložba “Istraživanje naselja” u Rektoratu

VIDEO K9: Izložba "Istraživanje naselja" danas je svečano otvorena u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Izložbu čine radovi studenata osnovnih akademskih studija arhitekture, a za posetioce je otvorena do 2. marta.

400

Na izložbi Istraživanje naselja predstavljeno je 36 grafičkih radova studenata druge godine osnovnih akademskih studija arhitekture Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.

“Tema je bila Istraživanje naselja. Svako je izabrao jedno naselje da sagleda sa arhitektonsko-urbanističkih kriterijuma, sa željom da se upoznaju sa problematilom urbanizma, da shvate šta se sve radi u toj oblasti i na koji način fizičkom strukturom možemo da utičemo na kvalitet života ljudi”, rekla je Ljiljana Vukajlov, doktorka arhitekture i vanredna profesorka ovog departmana.

Za studente druge godine ovo je bio zahtevan i težak, ali i neophodan zadatak, smatra dr Vukajlov, kako bi što pre razumeli međuuslovljenost između svih elemenata strukture naselja.

“Ovde se upoznaju sa osnovnim elementima urbanizma i sa načinom funkcionisanja naselja, kao i sa posledicama specifične prostorne organizacije, pre svega ekoloških i socioloških uslova, a to u najvećoj meri i utiče na kvalitet života”, navela je dr Vukajlov.

Za studente je značajno što rade na obradi tako važne problematike, istakao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor UNS, kao i to što su njihovi radovi predstavljeni široj javnosti.

“Važno je da se mladi ljudi uključe u ovakve aktivnosti već na početnim godinama studija, pošto će verovatno kasnije biti u prilici da podrže lokalne zajednice prilikom izrade različitih projekatakoji su usmereni na zaštitu životne sredine, a možda i za konkurisanje za dobijanje sredstava iz evropskih fondova za različite aktivnosti u ovoj oblasti”, izjavio je Nikolić.

Izložbu u Rektoratu zajednički su organizovali Univerzitet u Novom Sadu i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, a za posetioce je otvorena do petka, 2. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.