Otvorena izložba “Istraživanje naselja” u Rektoratu

VIDEO K9: Izložba "Istraživanje naselja" danas je svečano otvorena u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Izložbu čine radovi studenata osnovnih akademskih studija arhitekture, a za posetioce je otvorena do 2. marta.

0
846

Na izložbi Istraživanje naselja predstavljeno je 36 grafičkih radova studenata druge godine osnovnih akademskih studija arhitekture Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.

“Tema je bila Istraživanje naselja. Svako je izabrao jedno naselje da sagleda sa arhitektonsko-urbanističkih kriterijuma, sa željom da se upoznaju sa problematilom urbanizma, da shvate šta se sve radi u toj oblasti i na koji način fizičkom strukturom možemo da utičemo na kvalitet života ljudi”, rekla je Ljiljana Vukajlov, doktorka arhitekture i vanredna profesorka ovog departmana.

Za studente druge godine ovo je bio zahtevan i težak, ali i neophodan zadatak, smatra dr Vukajlov, kako bi što pre razumeli međuuslovljenost između svih elemenata strukture naselja.

“Ovde se upoznaju sa osnovnim elementima urbanizma i sa načinom funkcionisanja naselja, kao i sa posledicama specifične prostorne organizacije, pre svega ekoloških i socioloških uslova, a to u najvećoj meri i utiče na kvalitet života”, navela je dr Vukajlov.

Za studente je značajno što rade na obradi tako važne problematike, istakao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor UNS, kao i to što su njihovi radovi predstavljeni široj javnosti.

“Važno je da se mladi ljudi uključe u ovakve aktivnosti već na početnim godinama studija, pošto će verovatno kasnije biti u prilici da podrže lokalne zajednice prilikom izrade različitih projekatakoji su usmereni na zaštitu životne sredine, a možda i za konkurisanje za dobijanje sredstava iz evropskih fondova za različite aktivnosti u ovoj oblasti”, izjavio je Nikolić.

Izložbu u Rektoratu zajednički su organizovali Univerzitet u Novom Sadu i Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka, a za posetioce je otvorena do petka, 2. marta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.