Otvorena igraonica za decu obolelu od raka

VIDEO K9: Mališani koji se leče od raka na Hemato-onkološkom odeljenju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine od sada će na raspolaganju imati igraonicu, koja je na ovo odeljenje stigla zahvaljujući Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i donatorima.

0
308

Na Hemato-onkološkom odeljenju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine otvorena je igraonica za decu obolelu od raka.

Prostor je opremljen raznovrsnim igračkama i društvenim igrama i u njemu će ovi mali borci koji vode najtežu bitku, bitku za život, imati sigurni kutak za igru, zabavu i druženje, da makar na trenutak zaborave na bolest i lečenje.

“Danas se nalazimo u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, gde smo uz pomoć naših donatora i prijatelja Enterijera Janković završili potpuno renoviranje dečije igraonice koja nije renovirana dugi niz godina. Moje dete se ovde lečilo pre 15 godina i za to vreme se sigurno nije ništa menjalo. Dobili smo jedan divan prostor u kojima uživaju i deca i volonteri”, istakla je Joland Korora, predsednica NURDOR-a.

NURDOR se, kako je navela, neće zaustaviti na ovom projektu i u narednom periodu je u planu renoviranje kupatila i čajne sobe na Odeljenju za dečiju hemato-onkologiju.

Osim renoviranja bolničkih prostora, kako je rekla, NURDOR se trudi i da nabavlja najsavremenije aparate za lečenje.

“Ideja, odnosno cilj samog projekta jeste da se olakša lečenje mališanima u trenucima kada im je najteže. Vrednost radova o njoj ne bih spominjala, neka to bude na inicijativu NURDOR-a, neka se ona meri radošću naših mališana. Ja ovim putem pozivam i sva druga fizička i pravna lica da se odazovu ovim projektima, jer naše malo nekome znači mnogo i svako ko kroči u dečiju bolnicu može da razume o čemu govorim”, kazala je Aleksandra Heđi, portparolka kompanije donatora.

U ostvarenju ovog projekta pomogao je i Institut za zaštitu zdravlja dece i omladine Vojvodine, kao i grad Novi Sad.

Proces lečenja je težak i bolan, i potrebno je stalno poboljšavati uslove u kojima deca tokom lečenja borave, a projekat igraonice samo je jedan od njih.

“Jedan od tih projekata je svakako ova igraonica. Svako ko vidi može da zaključi da deca koja su bolesna od malignih oboljenja mogu da nađu neki momenat da zaborave na svoju muku i da uživaju u prostoru gde se mnoge ružne procedure i stresne dešavaju, ali mogu i na momenat da zaborave na sve to i da se vrate nekim svojim aktivnostima koje su mogli da sprovode i kod svoje kuće”, rekla je dr Jelena Antić, v.d. direktora Instituta.

“Ja moram da kažem da su i Pokrajinska vlada kao i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo sa velikim zadovoljstvom prihvatili ovakvu donaciju, i to je samo još jedan od dokaza koliko je dobročinstvo prisutno u našoj zemlji, i zaista daje podstreka i nama, a ujedno i potvrdu, jer i sami ste svesni da deca ovde lečeći se provode dugo rvemena a lek nije smao lek, i igra je lek i okolina u kojoj oni žive je veoma važna za njihovo ozdravljenje”.navela je dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Služba za hematologiju i onkologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je jedina koja se bavi dijagnostikom i lečenjem malignih oboljenja kod dece u pokrajini. Godišnje se dijagnostikuje oko 30 novih bolesnika dečijeg uzrasta, među kojima najviše ima dece sa akutnim leukemijama, malignim limfomima i solidnim tumorima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.