Otvorena fabrika za preradu povrća u Gospođincima

U Gospođincima je danas svečano otvorena fabrika za preradu povrća nemačke kompanije "Mamminger konserven – Srbija" koja zapošljava 250 ljudi.

0
374

Privreda opštine Žabalj bogatija je za fabriku za preradu povrća koja je danas svečano otvorena u Gospođincima. Fabrika nemačke kompanije “Mamminger konserven – Srbija” koja je vredna 4 miliona evra, zapošljava 250 radnika, rečeno je na otvaranju.

“Moj prethodnik je u martu 2018. godine imao zadovoljstvu da učestvuje u ceremoniji polaganja kamena temeljca ovde. Čuli ste već malopre, bilo je užasno hladno. Na čistini su stajali pri niskim temperaturama. Sada se već nalazimo eto ispred izgrađenog pogona nakon samo godinu i po. Posao cveta, proizvodnja je veoma impresivna. Čujem da u proseku ovde radi 250 radnika. Proširen je čak i asortiman uz preradu krastavaca. Ovde će se prerađivati od skora i spiralna paprika”, rekao je Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.

Reč je o kompaniji čija je osnovna delatnost prerada krastavaca koje otkupljuje od više od 2000 kooperanata u našoj zemlji. Jedna trećina od oko 15.000 tona otkupljenih krastavaca prerađivaće se u novoizgrađenoj fabrici u Gospođincima.

“Otvaranjem ovog pogona ovde Mamminger je postao deo bliskog partnerstva između Nemačke i Srbije gde privreda predstavlja centralni stub te postojeće saradnje. Time spada u red od oko 400 nemačkih kompanija koje su od 2000. godine investirali oko dve milijardi evra ovde u Srbiji i koje su širom Srbije stvorile oko 60 000 radnih mesta”, naveo je Šib.

Za Srbiju je otvaranje ovakve fabrike značajna stvar, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je donošenjem Zakona o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi omogućeno zapošljavanje 22.500 radnika po tom osnovu.

“Imamo prvi put pravila igre da onaj ko ulaže u prerađivačku industriju, u “food processing” ima pravo na povraćaj od najmanje pedest posto investicije. Ali, suština je da on ima novu tehnologiju i da ima tržište za to. Nije akcenat više samo na zaposlenima. Jer, u prehrambenoj industriji možete imati deset zaposlenih, a investicije od 30 miliona evra”, kazao je Nedimović.

Logistika i trgovina su jednako bitne kao i proizvodnja, kazao je ministar i dodao da ništa manje nije važno ni tržište te da treba da radimo na kompletnom plasmanu robe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.