Otvoren Vojvođanski salon

VIDEO K9: U Pokrajinskoj vladi danas je otvoren Vojvođanski salon koji ima za cilj očuvanje kulturne tradicije i promociju stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini.

196

Eksponati koji govore o očuvanju kulturnog nasleđa naše zemlje, kao i promocija stvaralaštva žena i mladih u AP Vojvodini biće od danas dostupni svima koji posete Vojvođanski salon otvoren u Pokrajinskoj vladi.

Sličan, pod nazivom Srpski salon, otvoren je u Vladi Srbije pre dve godine.

“Ustvari, presrećna sam zato što ste se priključili jednoj velikoj incijativi koja traje već više od dve godine. To je inicijativa da uposlimo najmanje hiljadu žena iz ruralnih područja, dakle žena sa sela, koje su, između ostalog, rekla bih najugroženije kada govorimo uopšte o ekonomskoj samostalnosti, odnosno osamostavljivanju, kada govorimo o mogućnosti da imaju prava na penziju i tako dalje”, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Zahvaljujući ovom projektu, zaposleno je oko 600 žena, kazala je Mihajlović i dodala kako je svrha akcije čuvanje kulturnih vrednosti, njihova promocija, ali i zapošljavanje žena čije će rukotvorine obići ceo svet.

“Mi zapravo otkupljivanjem ovih proizvoda, a mnogi naši strani gosti su ovim proizvodima oduševljeni, jer ponesu i neku vrstu otiska duše Vojvodine i čitave Srbije u svoju zemlju, mi, kroz tu zajedničku akciju otkupljivanja i uručivanja kroz protokolarne poklone pomažemo razvoju naših sela”, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Akcija, kako je rekao, biti sve važnija u budućnosti u kontekstu ruralnog razvoja. On je podsetio i na neke od običaja iz prošlosti.

“Da se vratim na kraju na ’39. kada je bila proslava dvadesete godišnjice Prisajedinjenja, godinu dana pre nego što je ova zgrada završena, 1938. Tada je bio običaj i to možemo videti na fotografijama iz tog vremena, da se ćilimi sa starim tkanjem ističu na balkonima zgrada za najvažnije događaje. Ovo je, na neki način, povratak toj tradiciji”, kazao je Mirović.

Salon je, kako je istaknuto, od velikog značaja za promociju zemlje i nesumnjivo će privući pažnju posetilaca Banovine. Postavka je pripremljena prema konceptu koji kroz tradicionalne tehnike i floralne motive predstavlja etnološko nasleđe Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.