Otvoren vazdušni prostor iznad Kosova posle 15 godina

Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je danas posle 15 godina za civilne letove, u skladu s planom priprema dogovorenim u novembru 2013. godine

505

Po postignutom sporazumu, za kontrolu vazdušnog prostora Kosova biće nadležna mađarska kontrola letenja Hungarokontrol, ali Kosovo ostaje u okviru administrativnih granica beogradske Oblasti informacije u letu (FIR).

Ugovoreno ime vazdušnog prostora biće “Kfor sektor”.Vazdušni prostor iznad Kosova zatvoren je za civilne letove posle od napada NATO na Srbiju, 1999. godine, a zatim su zabranjeni civilni letovi na visinama većim od 8.700 metara, što je za komercijalne aviokompanije značilo duže rute i veće izdatke.

Otvaranje gornjeg vazdušnog prostora dogovoreno je u tesnoj koordinaciji NATO, evropske agencije za vazdušnu bezbednost Eurokontrol, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hungarokontrola kao i kontrola letenja zemalja šireg regiona.

Generalni direktor Eurokontrola Frank Brener ocenio je da je otvaranje kosovskog vazdušnog prostora dobar primer koji će značiti godišnju uštedu 370 nautičkih milja i 24.000 tona goriva, odnosno 75.000 tona ugljen-dioksida.

Makedonska kontrola letenja M-nav pomagaće Hungarokontrolu u obezbeđivanju radarske slike i komunikacijskih veza, uz pomoć opreme koju je dobila od Mađarske.

Kako je objavljeno na sajtu makedonske agencije, makedonska kontrola letenja godišnje navodi između 110.000 i 130.000 aviona, a posle današnjeg otvaranja kasovskog neba taj broj će porasti za oko 26.000.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.