Otvoren “Svetionik u plavom”

VIDEO K9: "Svetionik u plavom" naziv je socijalnog preduzeća koje je danas, na Svetski dana osoba sa autizmom, svečano otvoreno u Sremskoj Kamenici.

0
24

Svetski dan osoba sa autizmom, 2. april, simbolično je odabran za otvaranje prostora Udruženja i socijalnog preduzeća “Svetionik u plavom”, smeštenog u Ulici Gavrila Principa 54 u Sremskoj Kamenici.

Preduzeće “Svetionik u plavom” pokrenula je sopstvenim sredstvima i angažovanjem grupa roditelja dece okupljene u ovom udruženju sa ciljem da mladima sa autizmom i drugim osetljivim grupama omoguće da, nakon završene srednje škole, rade u skladu sa svojim mogućnostima.

Za početak će biti zaposlenih njih 10, a zastupnica Udruženja i socijalnog preduzeća “Svetionik u plavom”, Radojka Gajanović, pozivala je sve one koji bi to želeli da im se pridruže.

Za sada, kako je rekla, nemaju nikakvu novčanu pomoć, osim podrške Udruženja “Naša kuća” iz Beograda koja im je donirala opremu i finansijski pomogla pokretanje ovih aktivnosti. Oprema preduzeća je namenjena za ručnu proizvodnju recikliranog papira od potrošenih kutija cigareta koju.

Grad Novi Sad je obezbedio poslovni prostor u kome će mladi dobiti priliku da proizvode reciklirani papir po japanskom modelu. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pomaže radu socijalnih i preduzeća za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, kao i udruženja ove vrste kroz svoje konkursne linije, a pomoć je najavljena i sa pokrajinskog nivoa.

Udruženje “Svetionik u plavim” ima 45 članova, od kojih su 16 direktni korisnici programa, a istoimeno preduzeće, kako je rečeno, jedno je od njih 20 u Srbiji koja su osnovana na ovaj način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.