Otvoren Sajam knjiga u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu svečano je otvoren Međunarodni sajam knjiga, manifestacija tokom koje će posetioci moći da obiđu i 24. Međunarodnu izložbu umetnosti "Art Ekspo".

0
260

Vrata Sajma knjiga u Novom Sadu za posetioce su otvorena od 5. do 11. marta.

Najnovija izdanja izložilo je više od 150 izlagača iz 13 država. Na štandovima su brojna premijerna izdanja, promocije, a ljubitelje knjige očekuju atraktivan program i značajni popusti, kao tradicionalna izložba ArtExpo koja predstavlja umetnike koji stvaraju nesvakidašnjim tehnikama i to sve uz besplatan ulaz.

“Za mene i generacije koje su odrastale sa knjigom u ruci i članskom kartom biblioteke u dzepu ovo je jedna od najlepših sajamskih manifestacija i sajamskih priredbi koje se dešavaju pod kupoloma Novosadskog sajma. U eri društvenih mreža u kojoj je čet zamenio razgovor oči u oči, ja verujem da je knjiga i dalje najbolji prijatelj duše često sigurno utočište a uvek moć koja čini da svaki čovek bude bolji i zato od nje ne treba odustati pa čak ni kada se sve češće koristi u elektronskom izdanju”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Lepe pisane reči, umetnosti i kulture tek će biti u našem gradu, najavio je Vučević, s obzirom da je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine.

“A to kako smo uspeli da evropsku krunu i to duplu krunu, pošto smo ove godine i Omladinska prestonica Evrope, donesemo i našem gradu i našoj državi, videćete obilazeći ovu sajamsku manifestaciju, posebnu onu koja će biti posvećena obrazovanju, gde će izlagati naše škole i fakulteti i gde će biti oni koji su garant naše svetlije i bolje budućnosti”, dodao je Vučević.

Svečanom otvaranju ovogodišnjeg Sajma knjiga, prisustvovao je i italijanski pisac Dijego De Silva koji je tom prilikom rekao da mu je velika čast što je se nalazi na ovoj manifestaciji, kao i to da je ova godina veoma značajna za diplomatske odnose naše dve države.

“Podsetili su me da pomenem obeležavanje 140 godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije i koristim ovu priliku da sa svoje strane preuzmem obavezu da se upoznam malo više sa vašom književnošću preko svog izdavača u Italiji gledati da dođem do najboljih prevoda vaše srpske književnosti i na taj način doprineti obeležavanju ove godišnjice”, istakao je De Silva.

Prvog dana Sajma knjiga dodeljena je Nagrada Laza Kostić za najbolju knjigu objavljenu između dva Sajma, koja je pripala pesniku Selimiru Raduloviću za knjigu “Dvanaest”, a specijalne nagrade su uručene izdavačima Prometej Novi Sad i Kornet Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.