Otvoren najveći vetropark u Srbiji – Malibunar

VIDEO K9: Najveći vetropark u Srbiji otovren je u Alibunaru koga čini 25 vetrotrurbina. Sastoji se od četiri turbine ukupnog kapaciteta 8 MW.

0
1066

Izgradnjom vetroparkova Srbija je ušla na listu zemalja koje aktivno učestvuju, kroz proizvodnju električne energije pomoću snage vetra, u očuvanju životne sredine.

“Srbija danas dobija svoj treći vetropark. Srbija danas sa ovim projektom će preskočiti onu barijeru od prvih stoo megavata iz obnovljivih izvora i danas sa velikim zadovoljstvom mogu da ocenim da Srbija svakog dana postaje zemlja zelene energije i da se sigurnim korakom približava cilju – da do 2020. imamo 27% ukupne potrošnje iz obnovljivih”, rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike.

Priroda nas je obdarila vetrovima, a mi taj potencijal moramo da iskoristimo i da joj na najbolji način vratimo, što smo pokazali i ovim partnerstvom, nadamo se prvim u nizu, koji će doprineti razvoju Srbije u takozvanoj “Zelenoj ekonomiji”, rečeno je prilikom otvaranja.

“Mi danas radimo dve strvari – puštamo u rad ovaj mali projekat koji smo nazvali Malibunar, od 8 megavata i danas ozvaničavamo početak izgradnje velikog vetroparka snage 42 megavata, takođe ovde u Alibunaru. To je projekat koji će se završiti tokom 2018. godine i ja danas mogu da podelim sa vama saznanje da će Srbija do kraja 2018. imati izgrađeno 250 megavata iz energije vetra”, najavio je Antić. 

Očekivana proizvodnja vetroelektrane Malibunar je 25 GWh godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će istovremeno emisija CO2 biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Do kraja 2018. godine planiran je završetak još 21 vetroturbine, čime će ova investicija biti zaokružena, a u planu su i nove za naredni period.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.