Otvoren Međunarodni novosadski književni festival

VIDEO K9: Devetnaesti po redu Međunarodni novosadski književni festival koji je ove godine okupio oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, otvoren je sinoć u Novom Sadu. Specijalni gost festivala je Švedska.

0
1155

Poezija je osnova društvenosti u starom veku i takođe osnova moderne emancipacije, rekao je na otvaranju umetnički direktor festivala, dodajući da je Novi Sad učestvujuću kao „Grad pesnika“ u sličnoj manifestaciji još u 19. veku igrao veliku ulogu u emancipaciji naše kulture i našeg društva.

 

“Mi samo osnažujemo sve to, neko bi rekao, očajničkim gestovima, ali možemo da vidimo da je poezija nešto što zaslužuje pažnju i na šta odgovaraju mnogi koji žive u ovom gradu i u ovoj zemlji. Ja sam zadovoljan što možemo čuti različite glasove – od Italije, Španije, Engleske, Danske, Rusije, Poljske, a ove godine su naši gosti Šveđani. Po prvi put objavljujemo jednu moćnu antologiju švedske poezije i upoznajemo se sa jednim jezikom i kulturom, sa različitim tipovima mišljenja”, rekao je Jovan Zivlak, umetnički direktor festivala. 

 

Novi Sad oduvek bio grad književnosti i književnika, gde su kroz vekove, živeli i stvarali naši najveći pisci, od rodonačelnika modernog srpskog romana Jaše Ignjatovića, zatim Laze Kostića, do Miroslava Antića i Aleksandra Tišme koji su duboko i trajno obeležili našu noviju književnost, rekao je otvarajući festival predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

“I ja sam zbog toga večeras ovde. Želeo sam da iskažem podršku ljudima koji organizuju ovaj festival – Udruženju književnika Vojvodine. Želeo sam da celokupnoj javnosti stavim do znanja da u ovom trajanju koje porpima elemente tradicije moramo da pronađemo ne samo kvalitet, već i uporište za naše zajedničko delovanje, jer ovo je festival svih nas i Novog Sada, i Vojvodine i čitave naše zemlje i to možete da vidite prema broju gostiju iz drugih zemalja. Na kulturnoj mapi književnih festivala ovaj festival već baca svoju svetlost i to je nešto što zaslužuje podršku”, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

 

U okviru festivala biće uručena 12. Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad i 57. Brankova nagrada. Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu “Absolut”, na balkonima u Zmaj Jovinoj, restoranu “Marina”, u Sremskim Karlovcima, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.