Otvoren drugi Festival umetnosti i tolerancije “Labina”

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je sinoć svečanom otvaranju drugog Festivala umetnosti i tolerancije „Labina“, u gradu Labinu u Istarskoj županiji, koji i ove godine, od 18. do 20. maja, predstavlja bogat umetnički program kulturnih delatnika iz celog regiona.

0
85

Ističući radost zbog velikog broja umetnika iz Republike Srbije, ona je naglasila da će u narednim danima trajanja Festivala svojim nastupima oni prikazati naše kulturno bogatstvo – poput Pozorišta mladih iz Novog Sada, novosadskih likovnih umetnica, operskih umetnika iz Srpskog narodnog pozorišta, kao i izdavaštvo, o kojem će govoriti direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja.

U ime Grada Labina, prisutne je pozdravio gradonačelnik Valter Glavičić, ističući da će tokom naredna tri dana biti promovisana prava umetnost i kultura dve regije, koje su umnogome istorijski slične i predstavljaju svetionike dobrog razuma i prave primere prostora u kojem vekovima žive u toleranciji i poštovanju brojne nacionalne zajednice.

On je izrazio srdačnu dobrodošlicu pokrajinskom sekretaru Dragani Milošević, umetničkoj direktorki Festivala Sonji Damjanović, kao i glumici, kantautorki i pevačici Elis Lovrić, koja je, kao ovogodišnja „Labina“, i otvorila Festival.

Načelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica rekao je da bi tolerancija, kao reč koja se često upotrebljava, trebalo da znači prihvatanje i razumevanje, a upravo to i jeste deo ovog festivala, jer je tolerancija ono najbolje u nama, što kultura najbolje ume da pokaže.

Umetnička direktorka Sonja Damjanović naglasila je da festival koji na najbolji umetnički način predstavlja Novi Sad, Labin, Vojvodinu i Istru, pa samim tim i Srbiju i Hrvatsku, u osnovi ima fokus na izvođačkoj umetnosti, dakle teatru, muzici i performansu vrhunskih, ali i mladih umetnika, uz obavezne nastupe najmlađih, tako da se ceo Labin pretvara u jednu veliku binu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.