Otvoren deo naučno tehnološkog parka

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je svečano otvoren deo Naučno-tehnološkog parka koji je namenjen Fakultetu tehničkih nauka.

0
122

Novoizgrađeni Naučno-tehnološki park, namenjen Fakultetu tehničkih nauka, zajednički je projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade uz podršku Grada Novog Sada i FTN-a, vredan 26 miliona evra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tom prilikom je rekla da Srbija do pre pet godina nije imala jedan naučno-tehnološki park, a da će ih uskoro, uz mrežu startap centara, imati četiri.

„Ovo je poseban dan, ostvarenje jednog sna koji smo svi zajedno sanjali. Stavili smo pred sebe transformaciju celog društva i danas imamo i suštinski konkretno bolju budućnost za generacije koje dolaze. Danas imamo pobedničku Srbiju. Imamo infrastrukturu za drugačiju budućnost, i sledećoj Vladi ostavićemo sve preduslove za to“, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Kamen temeljac za ovaj objekat ukupne površine 30.000 m2 postavljen je u oktobru 2016. godine, a u delu od 10.000 kvadrata od danas će, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad.

“Ovo je veliki dan za AP Vojvodinu i Srbiju, jer smo danas postavili još jedan temeljni stub razvoja obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija. Ovo je veliki dan i za još brži rast Univerziteta u Novom Sadu, kao jednog od najprosperitetnijih univerziteta u ovom delu Evrope, koji ima ogroman razvojni značaj za celo naše društvo“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je nadu da će naš grad uskoro imati Centar za istraživanje veštačke inteligencije, čime bi bio oformljen savremeni klaster neophodan za konkurentnost i uspešnost u ovoj oblasti.

“Ovo nije samo najpametnija i najzelenija zgrada u našem gradu, ovo je sistem za budućnost koju predstavlja ekonomija znanja, nauke i inovacija i sasvim je prirodno da je smeštena u Novom Sadu uz univerzitetski kampus”, istakao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 

Sredinom godine deo Naučno-tehnološkog parka biće iznajmljen startap i IT kompanijama. Reč je o pametnoj i zelenoj zgradi, koja će, kako je istaknuto, imati višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.