Otvoren Biblionet 2018

VIDEO K9: U Biblioteci Matice srpske počeo je tradicionalni stručno-naučni skup Biblionet, koji će trajati do subote. Ove konferencije, kako je istaknuto na otvaranju, imaju veliki značaj za razmenu iskustava inostranih naučnika i naših stručnjaka u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

568

U Biblioteci Matice srpske u toku je dvanaesta godišnja konferencija Biblionet, koju organizuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije, sa ciljem da se unaprede aktivnosti matičnih biblioteka u regionalnim centrima i drugim narodnim bibliotekama u Srbiji, kao i da se afirmišu naučno-istraživačke aktivnosti u domaćem bibliotekarstvu.

Pre samog početka skupa, svečano je uručena Nagrada Đura Daničić, koju je dobila mr Dušica Grbić, arheograf savetnik u Biblioteci Matice. Ova nagrada ustanovljena je u čast znamnitog srpskog filologa, prevodioca i upravnika Narodne biblioteke Srbije, a dodeljuje se za celokupan doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije.

Tema ovogodišnjeg Biblioneta je Rukopisna i stara štampana knjiga, a na skupu će biti izloženi radovi posvećeni istoriji knjige i štamparstva, istorijatu pojedinih zbirki, istraživanju i radu na opisu i prezentovanju građe, pravnoj i fizičkoj zaštiti, kao i primeni savremenih tehnologija. Na konferenciji će biti reči o srpskim rukopisima u kontekstu opšteslovenske rukopisne tradicije, o istraživanju srpskih rukopisa u inostranim zbirkama, o virtuelnim bibliotekama rukopisnih i starih štampanih knjiga i dr.

Osim domaćih i specijalnih gostiju iz regiona, na ovom skupu učestvuju i istaknuti inostrani naučnici i istraživači rukopisnih i starih štampanih knjiga.

Konferencija Biblionet 2018, temom Rukopisne i stare štampane knjige, doprineće, kako je istaknuto, razmeni iskustava, razmatranju problema i nedoumica u radu sa rukopisnim i starim štampanim knjigama, kao i sagledavanju perspektiva za unapređenje delatnosti u toj sferi bibliotečko-informacionog sistema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.