Otvoren 11. Prosefest, Handkeu uručena nagrada

VIDEO K9: Jedanaesti po redu festival proznog stvaralaštva „Prosefestˮ otvoren je sinoć na sceni „Pera Dobrinovićˮ Srpskog narodnog pozorišta, a nagrada „Milovan Vidakovićˮ otišla je u ruke Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

0
605

Novi Sad je danas svetska prestonica kulture, zahvaljujući ne samo uvaženom gospodinu Handkeu, već i svim slavnim piscima širom sveta, Evrope i regiona koji su učestvovali na Prosefestu, istakao je Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra u Novom Sadu.

“Suštinska poruka Prosefesta je razvijanje ljubavi prema knjizi i razvijanje ljubavi prema pisanoj reči. Dužan sam izvinjenje, tačnije preciziranje, pisana reč je i Mein Kampf, pisana reč su i antisemitski i antihrvatski antisrpski i razni spisi puni zla i mržnje. Promovišemo pisanu reč ljudi koji šire dobrotu i koji tragaju za mudrošću, istinom, razumevanjem i tolerancijom među ljudima. To je suštinska i prava poruka Prosefesta”, naveo je Panaotović.

Prosefest je festival par excellence svetski festival, a to potvrđuju i brojni dobitnici nagrade koja se dodeljuje u okviru festivala a to je nagrada Milovan Vidaković koja je sinoć na svečanosti uručena Peteru Handkeu.

“Kada je jednom narodu, jednoj državi, bilo najteže u celokupnoj njegovoj novijoj istoriji, i kada je prolazio i brodio kroz najteže trenutke u ukupnoj svojoj istoriji, i kada je bezmalo unisono čitav jedan svetski pol, jednu stranu u građanskom ratu proglasio za pariju, krivca, ubice i zlikovce – pojavio se jedan čovek, koji je rekao: istina je znatno složenija, to je građanski rat, nema nevinih, svi su žrtve. Posmatrajte stvari objektivno, trezveno, uravnoteženo; ne postoje samo zli Srbi i ostali koji su dobri. Taj koji je to rekao, bio je Peter Handke”, rekao je Panaotović.

Prema rečima Panaotovića, Handkea razlikuje od drugih najpre iskren i objektivan pristup prema književnosti i pisanoj reči, dodajući da Srbija ovom piscu mnogo duguje i da nikada ne sme da ga zaboravi. Nagradu „Milovan Vidaković” je uručio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

“Nagrada koja nosi ime Milovana Vidakovića jeste simbol. On je bio jedan od, zapravo, bio je najčitaniji pisac 19. veka. Svojim talentom, znanjem i vrlinom i veštinom odabitom tema učionio da čitanje uđe na velika vrata u srpsku istoriju i to onda kada je naš narod posle godina i vekova pogroma izlazio na istorijsku scenu Evrope, stvaranje čitalačke publike bio je podvig koji danas ne možemo u pravoj meri da ocenimo ali Milovan Vidaković jeste ličnost koja zaslužuje i veću istorijsku pažnju i upravo zato i naziv ove negrade je njemu u čast 28,18OFF: Podsetimo i da su laureati ove nagrade bili i Orhan Pamuk i Mario Vargas Ljosa”, kazao je Vukosavljević.

Festival „Prosefestˮ trajaće do 21. aprila na čak deset lokacija: Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet u Novom Sadu, tri novosadske gimnazije – Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Marković, Isidora Sekulić, Petrovaradin, institut Servantes Beograd, Biblioteka grada Beograda i knjižara Delfi Laguna SKC.

Gosti ovogodišnjeg „Prosefesta” su Luisa Valensuela, Slobodan Šnajder, Santjago Ronkaljolo, Drago Kekanović, Branko Anđić i Mirko Demić, kao i lauerat Peter Handke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.