Otvaranje izložbe slika Sofije Ječine danas u SNP-u

Izložba slika Sofije Ječine biće otvorena danas u 18 časova u donjem foajeu scene "Pera Dobrinović" u Srpskom narodnom pozorištu.

0
22

Sofija Ječina kaže da je izabrala Srbiju- Beograd, za život jer ima tako plavo nebo!

Opisujući Sofijin rad, slikaraka i grafičarka Milica Petrović navodi da njene slike zaista sadrže obilje plave boje u svim nijansama, od svetlo plave do modre i plavo crne. Iako podslikava platno crnom, svetlina najsvetlije plave uvek ima tragove tamne podloge, da se ne zaboravi da u svetlosti istovremeno obitava i tama. Memento mori.

Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačije Ključi na Iturupu, najvećem ostrvu Kurilskog arhipelaga, SSSR. Godine 2010. je postala članica omladinskog udruženja Saveza umetnika Rusije. Njena prva samostalna izložba bila je 2010. godine u Kursku, Rusija.

Članica Udruženja umetnika Rusije i članica Međunarodne asocijacije umetnika Uneska postaje 2012. godine. Iste godine završava studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti.

Svoju karijeru u Zapadnoj Evropi započinje 2014. godine kada dobija stipendiju za grad Špejer (Nemačka). Najveće izložbe umetnice održavaju se u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Srbiji.

Njene slike se nalaze u zvaničnoj zbirci Belgorodskog umetničkog muzeja (Rusija), Kurskog umetničkog muzeja (Rusija), Muzeja naivne umetnosti “Ilianum” (Šid, Srbija), u privatnim zbirkama u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji, Kini. Sofijini radovi su takođe uvršćeni u zvaničnu zbirku Rajn-Pfalc-Krajs, Nemačka.

Uporedo sa uspešnom likovnom karijerom, Sofija je i autorka knjige o Srbiji “Beograd u Plavom” (Izdavačka kuća 4SE iz Beograda) u kojoj objavljuje oko 70 svojih kratkih priča o Srbima i svojim doživljajima u novoj domovini.

O Sofijinom životu je snimljen dokumentarni film “U potrazi za mestom” (reditelj Miroslav Bata Petrović, Fiks Fokus).

Od 2017. živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji, njenim pejzažima, likovima i kulturi.

Foto/SNP

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.