Otrovan orao krstaš

VIDEO K9: Brojnim dešavanjima juče je u našoj zemlji obeležen Dan zaštite prirode, a kod Kikinde je pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
91

Jedna od najređih ptica kod nas, orao krstaš, inače simbol sa nacionalnog grba Srbije, pronađena je otrovana kod Kikinde.

Prema satelitskom praćenju, na severu Banata i u južnoj Mađarskoj mesecima borave Mima i Mihajlo, prošlogodišnji mladunci ove vrste, za koje može biti kobno izlaganje otrovnim mamcima, izjavio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodao da gubitak svake jedinke krstaša predstavlja ogromnu štetu za našu prirodnu baštinu i unazađuje ogromne napore koji se čine za njihovu očuvanje.

Orlovi krstaši dospeli su u žižu javnosti 2016. godine kada je obelodanjeno da su u Srbiji preostale svega dve jedinke, nakon čega je, zahvaljujući napornom radu radu volontera, do 2021. uspešno podignuto 7 mladunaca.

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom naše zemlje stradalo je preko 2.300 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana.

U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima, poput zloglasnog Furadana, saopšteno je iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Navode i da javnost u Srbiji duže od 8 godina čeka na osnivanje Radne grupa za sprečavanje trovanja i uspostavljanje Protokola o postupanju u slučajevima trovanja divljih životinja, što je preduslov da se sve učestaliji zločini prema prirodi učinkovito istražuju i kažnjavaju.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema. Samo tesna saradnja, brza i odlučna reakcija većeg broja institucija kod svakog slučaja trovanja mogu da osiguraju opstanak ugroženih vrsta u Srbiji.

Orao krstaš (Aquila heliaca) jedna od najimpozantnijih ptica grabljivica Evrope. Dužina tela krstaša, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara. Odrasla jedinka ima masu od 2,5 do 4,5 kilograma. Kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka. Krstaši postaju polno tek sa 5 godina starosti. Gnezda prave na stasitom drveću na obodu šuma ili u poljima, te su ugroženi uznemiravanjem i nedostatkom odgovarajućih stabala. Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

FOTO/ Milan Rajić, arhiva DZPPS

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.