Otpis kamate kod Informatike na inicijativu “Prosperiteta”

VIDEO K9: Da su promene na inicijativu građana i udruženja moguće, svedoči i poslednji primer, kada su gradske vlasti usvojile predlog Udruženja građana za zaštitu prava potrošača Prosperitet u vezi sa dugovanjima Informatici. Naime, nakon višemesečnih napora udruženja, sutra bi konačno na dnevnom redu Skupštine grada trebalo da se nađe tačka koja se tiče otpisa kamate pojedinih dužnika Informatike.

0
1883

Nekoliko hiljada Novosađana, zahvaljujući delovanju Udruženja Prosperitet, moći će svoja dugovanja nastala u periodu od 1. januara 2008. godine zaključno sa 31. martom 2017. da izmire do 30. novembra tekuće godine, ucelo i bez obračunate kamate, koja se, prema mišljenju udruženja, nije obračunavala na pravi način.

“Tu se radi o osnovnom dugu od 3,3 milijarde dinara, što su značajna sredstva koja opterećuju korisnike usluga javnog komunalnog preduzeća, tj. potrošača novosadskih, a istovremeno su značajna sredstva i za javna komunalna preduzeća koja nam pružaju usluge. Znači, tu se nalazimo svi u jednom istom problemu, gde je gradonačelnik to shvatio, kako smo mu obrazložili, da se ta agonija mora preseći”, rekao je za Kanal 9 Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja „Prosperitet“.

U želji da preseku agoniju, predstavnici Udruženja Prosperitet više puta su kontaktirali i gradonačelnika naležne stručne službe, kako bi izdejstvovali rešenje problema. Tako Ćirilović navodi da je u razgovorima sa gradonačelnikom 10. i 25. aprila donet zaključak da je proces naplate putem obračuna kamate skup i dugotrajan, a ishod neizvestan, s obzirom na to da se najčešće radi o dužnicima koji nisu zaposleni i ne ostvaruju prihode.

“Tako da se radi ovde o otpisu 1,1 milijarde dinara zatezne kamate za nekoliko desetina hiljada novosadskih potrošača vezano za JKP Informatika, što nije mali iznos. Mi smatramo da ćemo na taj način da omogućimo potrošačima da se, što kažu, oporave, koliko je moguće, finansijski. Da ne razmišljaju o kamati. Da gledaju da te svoje obaveze izmire do kraja novembra, odnosno početka decembra. Imaju celo leto, pa će se neko snaći na ovaj ili onaj način”, smatra Ćirilović.

Predlog za otpisivanje kamate prosleđen je gradskim odbornicima na usvajanje. Ćirilović se nada da će Skupština Grada sutra većinski usvojiti ovaj predlog i rešiti građane agonije, a samim tim i naplatiti osnovna dugovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.