Otpadno ulje – Otpad umesto sirovine

VIDEO K9: Otpadno ulje, mineralno i sintetičko, u Srbiji još uvek najvećim delom završava u životnoj sredini jer ne postoje ili se ne primenjuju adekvatni mehanizmi za njegovo prikupljanje i preradu, čulo se danas na okruglom stolu o ovoj temi organizovanom u Novom Sadu.

0
22

“Otpadno ulje – sirovina ili otpad?” naziv je okruglog stola održanog danas u Novom Sadu organizovanog u cilju da aktuelizuje stanje u oblasti prikupljanja otpadnih mineralnih i sintetskih ulja.

Otpadno ulje kod nas uglavnom se spaljuje ili odlaže tamo gde ne bi smelo, a jednom zagađenu životnu sredinu teško je i skupo vratiti u prvobitno stanje.

Otpadno ulje, pre svega u industriji, predstavljaju veliki problem i država preduzima značajne korake da kontroliše ovu vrstu otpada, jer postoji velika količina prijavljenog, a mala zbrinutog otpada, rekao je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i urbanizam AP Vojvodine, Nemanja Erceg.

Pravilna procedura sastoji se u tome da ga generatori otpadnog ulja pokupe, predaju ovlašćenim operaterima koji ga predaju na dalji tretman, a koji se, u većini slučajeva, sastoji od uklanjanja nečistoća, rafinacije i vraćanja u bazna ulja. 

Dosadašnja praksa, kako je rečeno, pokazala je da se otpadna ulja prikupljaju u vrlo malom procentu i da tek oko 10 % bude sakupljeno i poslato na tretman, rerafinaciju ili energetsko iskorišćenje.

Nažalost, još uvek veći deo otpadnih mineralnih i sintetičkih ulja završava u životnoj sredini, nepravilno odloženo ili spaljeno na neadekvatan način, predstavljajući na taj način opasnost po zdravlje ljudi.

Okrugli sto održan u Novom Sadu je početak inicijative za unapređenje zakonske regulative u ovoj oblasti i pojačavanje kontrole inspekcijskih službi nad generatorima i operaterima ove vrste otpada, kako bi se sprečilo zagađenje koje nastaje usled nedovoljno razvijenog sistema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.