Otpad od hrane neiskorišćeni resurs

VIDEO K9: Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Unapređenje cirkularne ekonomije Grada“ u okviru Erazmus + programa, na temu otpada od hrane i zaštite javnog zdravlja i životne sredine, održana je danas u prostoru Novosadskog sajma.

0
19

Projekat „Unapređenje cirkularne ekonomije Grada“ u okviru Erazmus + programa, na temu otpada od hrane i zaštite javnog zdravlja i životne sredine, ima za cilj da kroz edukaciju i praksu utiče na podizanje svesti, kao i da stvaranjem strateškog saveza između opština i malih i srednjih preduzeća HoReCa sektora, odnosno sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, omogući prelazak na cirkularnu ekonomiju i održivo upravljanje otpadom od hrane.

Srbija trenutno nema zakonski okvir koji bi se odnosio na sistemsko praćenje količine i sastava otpada od hrane, a sprovedeno istraživanje u Novom Sadu, Subotici, Bačkoj Palanci i Nišu, kroz ovaj projekat, ukazalo je na problem bacanja hrane, ali i postojanje svesti o potrebi unapređenja upravljanja bio-otpadom.

Otpad od hrane bi se, kao resurs, mogao iskoristiti kroz primarnu separaciju, a potom u kompostiranju ili aerobnoj digestiji, kako bi se dobio kompost, dok se od metana u kontrolisanim uslovima može dobiti energent, objašnjava Batinić.

Ovaj projekat je Grad Novi Sad realizovao u prethodne dve godine u partnerstvu sa Nacionalnim tehničkim univerzitetom iz Atine, putem Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.