Otpad iz HINS-a nije zagadio izvorište?

VIDEO K9: Opasni otpad koji je u petak i subotu pronađen u nekadašnjoj Hemijskoj industriji "Novi Sad", nije imao nikakav dodir sa izvorištem pijaće vode koju koristi stanovništvo, izjavio je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić. Hemijske analize otpada trebale bi da budu poznate do kraja ove nedelje.

264

Preko 1.500 tona otpada pronađenog na prostoru bivšeg HINS-a nije imalo nikakav dodir sa izvorištem, koje se nalazi nekoliko kilometara od mesta ilegalnog skladištnja i to sa druge strane Dunava, naveo je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine.

“Kada se uzmu uzorci, vremenski okvir da dobijemo analize je negde oko 15-ak dana. U svakom slučaju, ukoliko sledeće nedelje budemo imali neke podatke o tome, mi ćemo vas obaveštavati o tome”, rekao je novinarima Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je u pitanju otpad od prerade ulja i tečnih goriva. Inspekcija pri ovom sekretarijatu je uzorkovala pronađeni otpad, a po zahtevu tužilaštva, uzorci su poslati na analizu u Institut za zaštitu na radu. Očekuje se da sve hemijske analize tog otpada budu gotove do kraja ove sedmice.

“U zavisnosti od toga, mi ćemo uz pomoć resornog ministarstva uraditi adekvatno zbrinjavanje tog otpada u cilju zaštite života i zdravlja ljudi koji ovde žive. vodićemo računa da se urade uzorkovanja u okonim bunarima, ukoliko ih ima, da vidimo da li se to proširilo ili ne”, naveo je Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine.

Za sada ne zna koliko je ukupno ovog otpada bilo smešteno na parcelama koje je zakupila firma “Step trans”, kao ni odakle je on dospeo u novosadsku industrijsku zonu. Ranije je potvrđeno da će vlasnik firme “Step trans” biti izveden pred tužioca, a ministar Trivan ocenio je da je najvažnije utvrditi odakle je taj otpad dospeo na svega nekoliko kilometara od centra grada.

Galić je istakao kao problem što Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine ima svega 12 inspektora, od kojih su samo trojica zaduženi za teritoriju Grada Novog Sada.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.