Otkriveno devet starih grobnica

VIDEO K9: Grobnice stare oko 200 godina otkrivene su na uglu ulica Matice srpske i Baranjske prilikom izvođenja građevinskih radova. Brigu o ovom nalazištu preuzeli su arheolozi gradskog Zavoda za zaštitu spomenika i kulture.

0
391

Na uglu ulica Matice srpske i Baranjske otkriveno je devet grobova. Iskopine su orijentisane u pravcu zapad-istok i sahranjene su sa prekrštenim rukama, što govori da se radi o hrišćanskim grobnicama, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture.

“Radi se o devet grobova, od kojih je jedan devastiran u potpunosti, dok je osam grobova delimično devastirano. Nađeni su ostaci, kosti koje su obrađene i spakovane i otpremljene u depo Zavoda. Pretpostavlja se da su ostaci stari 200 godina. U grobovima nisu pronađeni grobni prilozi, tako da je preciznije neko datovanje dosta teško”, rekla je Aleksandra Zeković, portparolka Zavoda za zaštitu spomenika i kulture.

Ovaj potez, kako je navela, poznat je od ranije kao potencijalno arheološko nalazište.

“Na osnovu istorijskih podataka znamo da je Novi Sad, posebno ovaj deo gde su bile suve grede, bio naseljavan u različitim istorijskim periodima. Da je bilo naseljenih delova i u srednjem veku, naravno u novom veku, tako da su arheološki nalazi ovde očekivani. Zbog toga su arheolozi uvek i spremni da kada su građevinski radovi u ovom delu grada izađu na lice mesta, da prate radove, da ne bi došlo do uništenja potencijalnih arheoloških nalaza”, kazala je Zeković.

Onaje dodala da su izvođači radova u zakonskoj obavezi da, ukoliko prilikom vršenja radova nađu ostatke, nadležnom zavodu prijave nalaz, kako bi arheolozi mogli da urade svoj deo posla.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.