Otkriveni Hitlerov vrt i staklena bašta (Video)

Ostaci vrta i staklene bašte, koje je vođa nemačkih nacista Adolf Hitler koristio za uzgoj voća i povrća, otkriveni su u nekadašnjem glavnom štabu nemačkog Istočnog fronta.

102

Lokalni istoričari su istražujući ozloglašeni Hitlerov bunker „Vučja jazbina“, koji se nalazi na području današnje severoistočne Poljske, otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dve staklene bašte i podzemnu kotlarnicu koja je dovodila vodu i topli vazduh kako bi osoblje moglo da uzgaja sveže proizvode tokom cele godine.

Kako prenosi portal „Kliks“, opisujući otkriće kao banalnost zla, istoričar Jaček Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandija kazao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

„Znali smo da su ovde negde u okolini ostaci vrtova koji su služili ’Vučjoj jazbini‘. Kao vegetarijanac i nepušač Hitler je imao takve vrtove u svakom sedištu, pa smo pre tri godine doneli odluku da počnemo da ih tražimo analizirajući fotografije i arhive, kao i kroz razgovore s lokalnim stanovništvom, koji su mogli da se sete da su ga videli odmah posle rata kada su bili deca“, rekao je Adamski za portal „Frst njuz“.

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala da proba hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeno je i keramičko, porculansko i stakleno posuđe.

Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, bioskop i letnjikovac.

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine, kada se nacistička Nemačka pripremala da napadne Sovjetski Savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacistički vođa je proveo više od dve godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za Operaciju „Barbarosa“.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus von Štaufenberg aktivirao bombu u neuspelom državnom udaru koji je Hitler preživeo. (Sputnik)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.