Otkrivene tri nove droge u Srbiji

Sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja u saradnji sa MUP-om i BIA-om otkrio tri nove droge u Srbiji, saznaje RTS.

0
507

Srbiju je Evropski monitoring centar obavestio o prisustvu različitih grupa novih supstanci na tržištu Unije, a u toku je procedura stavljanja i 19 zabranjenih supstanci na kontrolnu listu.

U Srbiji je nedavno policija prvi put zaplenila tzv. božju drogu, a pre dva dana uhapšena je i jedna 19-godišnja devojka zbog posedovanja tri litre te psihoaktivne supstance.

Kako je tada saopšteno, radi se o psihoaktivnoj kontrolisanoj supstanci DMT (dimetiltriptamin), koja se, kako su pisali mediji, najčešće unosi udisanjem isparenja ili oralno. Izaziva različite efekte od kratkih psihodeličnih stanja do veoma jakih halucinacija. Korisnici te droge mogu da u potpunosti izgube veze sa realnošću, što može biti izuzetno opasno.

Uživaoci tvrde i da imaju razna spiritualna iskustva zbog čega je i nazivaju Božja droga.

DMT je takođe primarna psihoaktivna materija u napitku Amazonskih indijanaca koji se koristi za proročke i medicinske svrhe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.