Otkrivena spomen ploča Ignjatu Pavlasu

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je svečano otkrivena spomen-ploča našem znamenitom sugrađaninu Ignjatu Pavlasu.

139

Spomen-ploča Ignjatu Pavlasu, rad akademskog vajara Luke Kulića, svečano je otkrivena u Železničkoj ulici broj 10 u Novom Sadu.

Ploča je postavljena na inicijativu Željka Krkljuša, vlasnika ugostiteljskog objekta koji se nalazi na toj lokaciji, a izradu ploče podržala je i Advokatska komora Vojvodine.

“Gospodin Ignjat Pavlas je veliki čovek, veliki humanista, čovek koji je imao velike ideje, a ja sam uspeo i moja malenkost sa mojom porodicom da doprinesemo da sve ovo izgleda danas ovako i da otrgnemo od zaborava jednog čoveka koji je zaista zaslužio da bude deo velike istorije Novog Sada”, izjavio je Željko Krkljuš, vlasnik objekta

Ignjat Pavlas bio je novosadski advokat, kulturni poslenik, starešina Sokolskog društva, znameniti sugrađanin koji je dao značajan doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine kada je donešena odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

“Takođe sam izuzetno počastvovan što sam učestvovao u ovom događaju Advokatske komore Vojvodine. I uopšte mi je velika čast što imamo i imam sugrađanina kao što je Ignjat Pavlas. A da ne kažem kolika je uopšte čast biti kolega sa njim i koliko to znači za ugled i za uopšte promociju jedne profesije”, rekao je Srđan Dobrosavljev iz Advokatske komore Vojvodine

Prisutni su se složili da o ovom rodoljubu i humanisti treba da uče i generacije koje dolaze, jer je to zaslužio svojim radom i delom.

“Ignjat Pavlas kao Novosađanin značajan je iz razloga što je bio i starešina Sokolskog društva. Za vreme njegovog mandata je sagrađen i Sokolski dom u Novom Sadu gde je Pozorište mladih. Takođe, bio je i predsednik to jest osnivač prvog planinarskog društva Vojvodine. Bio je i advokat, jedan od osnivača advokatske komore Novog Sada”, naveo je Milan Đurić, član Gradskog veća za upravu i propise.

Dr Ignjat Pavlas rođen je 1886, a zajedno sa svojom suprugom tragično nastradao u Novosadskoj raciji 1942. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.