Otkrivena “skrivena” zarazna varijanta HIV-a u Holandiji

Oksfordski naučnici objavili su otkriće visoko zarazne varijante HIV-a koja se skrivala decenijama u Holandiji i koja izaziva brže propadanje imunog sistema.

0
25

Njihova analiza, koja je objavljena u četvrtak u časopisu “Science”, pokazala je da su pacijenti zaraženi “VB varijantom” imali u krvi 3,5 do 5, puta viši nivo virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunog sistema.

Ipak, ti naučnici smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje delotvorni moderni lekovi.

Studija je pokazala da su, nakon početka lečenja, osobe s varijantom “VB” imale sličan oporavak imunog sistema i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a.

Varijanta se verovatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Holandiji, smatraju naučnicim, dodajući da se ta varijanta onda počela povlačiti oko 2010. Oni ističu i da su rana detekcija zaraze i lečenje presudni.

Otkriće varijante HIV-a bi stoga trebalo da bude upozorenje da nikada ne bismo smeli da budemo previše samouvereni u vezi s tvrdnjom da će virusi evoluirati samo da bi postali blaži, navodi se u tom istraživanju i dodaje da su oni ukupno pronašli 109 osoba zaraženih varijantom “VB”, od kojih samo četiri žive van Holandije, ali u Zapadnij Evropi. (index.hr)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.