Otkrivena bista Danilu Krstiću

VIDEO K9: Spomen bista episkopu budimskom dr Danilu Krstiću, jednom od naj većih teologa dvadesetog veka, otkrivena je danas na Klisi u prisustvu vladike Irineja Bulovića i velikog broja vernika.

24

Prošle godine je pokrenuta inicijativa ispred Saveta Mesne zajednice Klisa za podizanja spomenika episkopu dr Danilu Krstiću. Spomen obeležje otkriveno je danas uz prisustvo velikog broja zvaničnika i građana.

OFF2: Episkop Danilo Krstić važi za jednog od najumnijih srpskih vladika dvadesetog veka, koji je završio najviše škole u Francuskoj i SAD. 1988. izabran je za arhijereja eparhije budimske, sa sedištem u Budimpešti.

Spomen bista je postavljena u porti pravoslavnog hrama Vaznesenja gospodnjeg na Klisi na dan hramovne slave i rad je vajara Đorđa Lazića Ćapše.

Episkop budmski Danilo Krstić rođen je u Novom Sadu 13. maja 1927. godine. Ubraja se u osnivače Akademije za konzervaciju pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi i važio je za jednog od najobrazovanijih episkopa SPC. Preminuo je 20. aprila 2002. godine u Sentandreji.