Otkriven spomenik Subi u Limanskom parku

VIDEO K9: Nakon odlaganja u petak zbog lošeg vremena, u Novom sadu je danas svečano otkriven spomenik našem proslavljenom umetniku Mitru Subotiću Subi

0
37

Savremenu skulpturu posvećenu jednom od svojih najinovativnijih umetnika, Mitru Subotiću Subi, dobitniku UNESCO nagrade, otkrio je danas Novi Sad koji se takođe od nedavno našao na prestižnoj UNESCO listi, u kategoriji digitalnih i novih medija.

Autor idejnog rešenja i pobednik vajarsko-arhitektonskog konkursa “Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Fondacije “Mitar Subotić Suba” za izradu skulpture, je Milan Kulić koji je inspiraciju za svoj rad našao u jednostavnosti i slojevitoj sadržajnosti Subine muzike koja je osvojila svet.

Postavljanjem ove skulpture na Subinom platou, zaokružena je priča još jednog legata projekta Evropske prestonice kulture, na samom ulasku u Limanski park, gde je prošle godine postavljena i prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava. U programu posvećenom ovom umetniku je i izložba “Suba soba” koja je postala putujuća i stigla čak do Brazila.

Petočlanu komisiju za izbor pobedničkog idejnog rešenja činili su predsednica Fondacije „Mitar Subotić Suba”, Ruža Subotić, arhitekta Dušan Stevanović, istoričar i direktor Arhiva grada Novog Sada, Petar Đurđev, redovni profesor na Akademiji umetnosti i predsednik SULUV-a, Goran Despotovski i vizuelni umetnik Boris Lukić.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.