OTKRIVEN IZGUBLJENI FILM ORSONA VELSA

525

Mada se sumnjalo da je film izgoreo u požaru koji je sedamdesetih godina uništio Velsovu vilu u Španiji, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji.

Davno izgubljeni nemi film koji je 1938. režirao Orson Vels pronađen je u skladištu na severoistoku Italije, gde će prvi put biti prikazan u oktobru, prenele su agencije.

Tri godine pre njegovog holivudskog debija, kultnog „Građanina Kejna”, Vels je snimio 40 minuta trake pod nazivom „Previše Džonsona”. Nameravao je da oživi farsu iz 1894. godine i da je postavi na daske brodvejskog Merkur teatra 1938. Podelu su činili glumci iz Merkur teatra, kojem je Vels bio jedan od osnivača.

Vels nikada nije završio snimanje filma. Ostavio ga je po strani i zaboravio na njega.

Skoro četiri decenije kasnije Vels je ispričao novinaru jednog filmskog časopisa da je ponovo našao taj snimljeni materijal u svojoj vili u Španiji. „Ne sećam se odakle se stvorio, da li sam ga svo vreme imao kod sebe, ili sam ga negde iskopao, ili mi ga je neko doneo. U svakom slučaju, bio je u odličnom stanju, bez ogrebotine“, rekao je Vels.

Nažalost, vila slavnog glumca u Španiji je posle nekoliko godina izgorela u požaru i od tada se gubi svaki trag ovom filmskom materijalu.

Ipak, misterija je počela da se razrešava kada je početkom ove godine u jednom skladištu italijanskog grada Pordenone pronađena kopija ovog filma. Kako je snimak završio u Italiji i dalje misterija, rekla je Keli Frejver, portparolka Džordž Istman muzeja filma i fotografije u Ročesteru, koji je i obelodanio da je snimak pronađen, prenosi AFP.

Prema novinaru „Njujork tajmsa“, pretpostavka je da su nezavisni filmski autori koji nisu imali novca da plate skladištenje bacali nitratne trake koje su inače stajanjem postajale zapaljive.

Film je pronašlo osoblje Činemacero art bioskopa iz Pordenonea, piše “Politika”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.