Otkrivanje tajne plavog pigmenta

VIDEO K9: Koju su tačno paletu plavih pigmenata koristili naši zografi na ikonama iz 18. veka na ikonama izloženim u stalnoj postavci Galerije Matice srpske, kao i tačno vreme njihovog nastanka pokazaće rezultati ispitivanja koja su prošle nedelje vršena u Galeriji.

0
68

Galerija Matice srpske nastavila je sa jačanjem veza između konzervacije umetničkih dela i savremene nauke, objedinjenih u okviru posebne oblasti pod nazivom konzervatorska nauka, pa su tako od 25. do 27. januara vršili ispitivanje i utvrđivanje porekla plavog pigmenata na ikonama iz 18. veka koje se nalaze u njihovoj stalnoj postavci.

Plavi pigmenti spadaju među najzanimljivije materijale kada je reč o praćenju razvoja slikarskih tehnika. Naime, 18. vek je period kada se tradicionalni pigmenti, vekovima u upotrebi, dopunjuju novim, nastalim kao rezultat razvoja nauke, posebno hemije, u 18. veku.

PR Galerije Matice srpske Milica Milošević kaže da su neki od pigmenata neorganskog, a neki organskog porekla, pa su za njihovu identifikaciju potrebni i različiti instrumenti i analitičke metode.

Zahvaljujući ovoj metodi ispitivanja konzervatori ne moraju invazivno da deluju na delo, odnosno ne moraju radi ispitivanja da uzimaju uzorke i na taj način ga u manjoj meri i oštetiti, objašnjava viša konzervatorka Galerije Matice srpske Marijeta Sidovski.

Na ovim istraživanjima radili su prof. Teodoros Ganetsos iz Atine, prof. dr Daniela Korolija Crkvenjakov sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, istraživači iz Instituta za nuklearne nauke Vinča i konzervatori Galerije Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.