OTKRIVANJE MISTERIJE JELOVIČKOG VRELA

865

(VIDEO K9) Tridesetak kilometara severoistočno od Pirota na masivima Stare planine, u blizini sela Vrelo nalazi se fenomen prirode – Jelovičko vrelo. Ekspedicija od desetak speleoronioca iz Nemačke, Švajcarske i Poljske uskoro će doći na Staru planinu gde će pokušati da odgonetne misteriju Jelovičkog vrela.

Jelovičko vrelo jedno je od najjačih izvora na Staroj planini, ali ovo vrelo je izuizetno zbog jedne svoje osobine – jedinstvene u svetu. Jelovičko vrelo svake godine presuši na jedan dan. Meštani kažu da vrelo u potpunosti presuši obično na Preobraženje i to samo na nekoliko sati .Voda iz ovog vrela veoma je čista. Dubina vrela je za sada neispitana, a količina vode koju izbaci varira iz meseca u mesec.

U nekoliko prethodnih pokušaja ronjenje je zbog jakog “rada”vrela bilo u potpunosti onemogućeno. Pretpostavlja se da se ispod vrela nalazi veliko jezero i pećina, a ronioci će pokušati da istraže ovaj fenomen. Speleoronioci dolaze 1. septembra, a rad čitave ekspedicije biće predstavljen na sajmu turizma u Štdgartu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.