Otežan zimski popis ptica

VIDEO K9: Svake zime vrši se zimski popis ptica. Ove godine brojanje ptica vodenih staništa od sredine do kraja januara biće sprovedeno po 51. put na celoj severnoj polulopti, u periodu kada se ptice najmanje kreću. Ove godine najveći problem predstavljaju zaleđene reke i vremenski uslovi.

0
486

Ove godine popis ptica na terenu u Srbiji sprovodi oko 250 obučenih dobrovoljnih popisivača.

Podsetimo, zimski popis ptica vodenih staništa ima dugu tradiciju, još od 1967. godine i sprovodi se na preko 25.000 popisivačkih lokaliteta u preko 100 zemalja svake godine.

“U Srbiji se od ’82. godine, tj. bivše Jugoslavije, praktikuje zimski popis ptica vodenih staništa. A ovo će biti ukupno 51. put u svetu. Ovaj popis ptica je izuzetno značajan sa stanovišta da su ptice u januru najmanje pokretne. Mi u toku zime imamo veliki broj ptica koje imamo, recimo, iz Centralne Azije, Sibira itd. koja se skuplja na nekim vodenim površinama i tada su najdostupnije za prebrajanje. Prebrajanje ptica na jednom širokom frontu, da kažem u Celoj Evropi, mi dolazimo do toga kakva je bila gnezdeća sezona prošle godine. Znači, mi sad u januaru brojimo ptice odrasle i mlade iz 2016. godine. Praćenjem u dužem vremenskom periodu možemo znati šta se sa nekim vrstama događa, da li im populacija raste, opada, da li su problemi ili nisu, itd”, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Do sada je na zimskom popisu ptica u Srbiji zabeleženo preko 90 vrsta ptica vodenih staništa, a procenjuje se da u našoj zemlji zimuje oko 350.000 ptica, od kojih gotovo polovina bude na Dunavu. Ove godine su otežani uslovi zbog zaleđenih reka. Pored toga, neke ptice su i napustile naše područje u potrazi za malo blažom zimom.

“Nama je potrebno da potpišemo jedan međunarodni sporazum koji se tiče jednog evro-azijsko-afričkog migratornog puta. To je sporazum na koji se Srbija čeka da potpiše već 10 godina. Koji bi i nama otvorio mogućnosti da bolje radimo i na ovim zimskim popisima i inače na zaštiti ptica selica, posebno ptica u vodenim staništima kao što su ove koje brojimo tokom zime. Ali bi i državi Srbiji dao prilike da se uključe u međunarodne tokove. Dakle, Srbija je, uz Bosnu, jedina država u ovom delu Evrope i uz još jednu državu, tri države u Evropi koje nisu potpisale dati sporazum i postavlja se pitanje zašto je to tako? Da li je to neka velika politička odluka potrebna za to, ili je to prosto nemarnost jednog manjeg broja ljudi koji radi u tom ministarstvu”, naveo je Ružić.

Kako ističe, od velike je važnosti potpisati sporazum, jer se tada otvaraju mnoge mogućnosti, kao što su istraživački evropski tokovi, njihovi fondovi, razmena informacija i drugo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.