Oštrije kazne u saobraćaju

VIDEO K9: Saobraćajna policija počela je da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

383

U fokusu saobraćajne policije su tri prekršaja koja u najvećoj meri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života, a to su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, kao i kontrola roditelja koji nisu obezbedili sedišta za prevoz dece.

Za veliki broj prekršaja u saobraćaju izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja pooštrena je kaznena politika, ali su za neke i snižene, na primer kod administrativnih prekršaja kao što je istekla vozačka dozvola ili registracija vozila.

Novim izmenama je količina dozvoljenog alkohola kod vozača smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, a vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju.

Kazne za vožnju u alkoholisanom stanju se sada kreću od 10.000 dinara u fiksnom iznosu, i 20 do 60 dana zatvora ili rad u javnom interesu od 240 do 360 sati za nasilničku vožnju.

Zakon je pooštren i za nekorišćenje pojasa u vozilima, pa će tako vozači od sada plaćati penale ako ne stave pojas i to u visini od deset hiljada dinara, umesto ranijih pet hiljada.

Prošle godine je na putevima u Sbiji poginulo četrnaestoro dece, od kojih je devet bilo u automobilima i kazne u ovom delu stoga su drastično povećane.

Kada je reč o bezbednosti dece, za one koji dete prevoze na mestu vozača predviđena je kazna od 100 do 120 hiljada dinara, uz zabranu vožnje od najmanje osam meseci i kaznu od 13 do 15 kaznenih poena, dok je za prevoz dece na mestu suvozača kazna do 40 hiljada dinara i oduzimanje pet do sedam kaznenih poena.

Kao i do sada, na prednjem sedištu će moći da se prevozi dete koje ima 12 ili više godina, a na zadnjem sedištu, svako dete koje je niže od 135 centimetara moraće da ima sedište za dete ili podmetač.

Pored desetina izmena, Zakonom su pojedine kazne uvećane i 100 odsto, poput razgovora mobilnim telefonom, a posebne izmene je pretrpeo deo oko nasilničke vožnje. “Nasilnikom” se smatra ako vozač prekorači brzinu u naselju iznad 90 kilometara na čas, odnosno 100 van naselja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.