Oštetili “Novi Sad-Gas” za 8 miliona evra

VIDEO K9: Dve osobe su uhapšene, a protiv pet su podnete krivične prijave, zbog sumnje da su od 2014. do 2018. godine ošteti DP "Novi Sad - Gas" za više od osam miliona evra.

0
85

Zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca i na taj način protivpravno prisvojili 931.000.000 dinara, uhapšene su dve osobe, dok će protiv osamdesetogodišnjeg muškarca podneti krivičnu prijavu.

Uhapšeni su B. M. (67) i M. M. (32), odgovorna lica „Selinus gas & oil“ d.o.o iz Novog Sada, dok se za dvojicom Kazahstanaca koji su odgovorna lica jedne firme u Londonu, koja je inače i osnivač firme „Selinus gas & oil“, intenzivno traga.

Ovo bi mogao biti epilog kriminalnih radnji u preduzeću “Novi Sad – Gas” o kojima su pojedini mediji izveštavali još 2016. godine.

Prema saopštenju MUP-a, osamdesetogodišnji muškarac, odgovorno lice DP „Novi Sad gas“, sumnjiči se da je s dvojicom uhapšenih iz Selinus gasa, po prethodnom dogovoru, sklopio ugovor o posredovanju kojim se „Selinus gas & oil“ obavezuje da obezbedi bankarsku garanciju za dobijanje kredita za DP “Novi Sad gas“ koji mu je bio potreban radi izmirenja dugovanja prema „Srbijagasu“, zbog isporučenog gasa.

Na ime bankarske garancije DP „Novi Sad gas“ je, kako se sumnja, preduzeću „Selinus gas & oil“ uplatilo 575.369.720 dinara, koje je novac trošilo na fiktivno poslovanje i izvlačilo ga iz Srbije avansnim plaćanjem ka više inostranih pravnih lica, pritom ne obezbedivši bankarsku garanciju za DP „Novi Sad gas“.

Novac iz DP “Novi Sad gas“ su takođe izvlačili tako što su odgovorna lica „Selinus gas & oil“ sklopila ugovore o zajmu, u iznosu više od 322.000.000 dinara, sa više pravnih lica, dok im je garant za ove zajmove bilo DP
“Novi Sad gas“.

Osamdesetogodišnji muškarac se sumnjiči da je potpisivao blanko menice, iako je znao da novac neće biti vraćen preduzeću DP „Novi Sad gas“. Osumnjičen je takođe i da je neosnovano podigao 34.000.000 dinara sa blagajne ovog preduzeća i predao ga na ruke jednom od uhapšenih.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvo za organizovani kriminal.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.