OŠTEĆEN SPOMENIK MAĐARSKIM ŽRTVAMA U ČURUGU

449

Spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu, koji je finansirala Srbija, a u junu svečano otkrili predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić, oštećen je.

Julija Teleki iz Bečeja čiji je otac 1945. godine streljan, a prošle godine rehabilitovan, izjavila je da je ovo šamar tek postignutom pomirenju dva naroda. “Videla sam da fali oreol, koji je posle vraćen. Ipak, još uvek fali Isusova glava. Ovaj spomenik trebalo bi da ostane zauvek, a ne da bude oštećen. Možda je neko video ko je skinuo oreol i naterao ga da vrati ga vrati nazad. Ali to treba obelodaniti da bi krivac bio kažnjen”, rekla je Julija Teleki.

Predsednica Saveta Mesne zajednice Čurug Vesna Stjepanović rekla je da ih ni građani, ni policija nisu obavestili o oštećenju spomenika. “U ime svih sugrađana molila bih da se ne doturaju lažne informacije da naši sugrađani oštećuju spomenik. Nikome nije u interesu da spomenik bude oštećen, jer znamo kakav značaj ima pomirenje dva naroda u našem mestu”, rekla je Vesna Stjepanović.

Da fali deo spomenika potvrdili su  i mališani koji žive u neposrednoj blizini rekavši da skoro svake noći vide grupu mladih koji sede i piju na klupama ovog spomen obeležja, javlja “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.