Ostati van začaranog kruga trafikinga

VIDEO K9: Trgovina ljudima je fenomen koji postoji svuda u svetu, a žrtve su najčešće osobe iz siromašnih porodica koje se, upotrazi za što bolje plaćenim poslovima, javljaju na sumnjive oglase na posao ne znajući šta ih kasnije čeka.

0
47

Trgovina ljudima predstvalja prodaju ili preprodaju nečije usluge, odnosno eksploataciju, a osnovna karakteristika ove pojave jeste da je žrtva prinuđena da obavlja neku vrstu posla u cilju sticanja dobiti za neko treće lice, uz nepostoji momenta dobrovoljnosti da učestvuje u tome. Najčešći oblici trgovine ljudima u svetu su seksualna eksploatacija i prinudni rad.

Krijumčari ucenjuju žrtvu na razne načine, čime je primoravaju da se i dalje bavi tom vrstom posla. Najčešća zamka u oglasima za posao za žene koje su kasnije primorane na seksualno eksploatisanje, jesu navodne agencije za modeling, za putovanja, poslovne pratnje, čuvanje dece. Novaković Ilin je napomenula i da tzv. elitna prostitucija spada u trgovinu ljudima.

Iako su žene u većem procentu žrtve trgovine ljudima, ona nije isključena ni za muškarce koji su najčešće primorani na prinudni rad, do čega najčešće dovode sumnjivi oglasi za posao.

Kako ne bi upali u začarani krug trgovine ljudima, Novaković Ilin savetuje oprez i obaveznu proveru svih sumnjivih oglasa za posao ili sumnjivih lica koja putem društvenih mreža nude obećanja za lagodan život uz malo rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.