Ostati normalan u kriznim vremenima

VIDEO K9: Značajna globalna, ali i dešavanja u našoj zemlji izazivaju sve veći osećaj straha i nesigurnosti kod građana, zbog čega je važno svakodnevno raditi na očuvanju i unapređenju ličnog mentalnog zdravlja, savetuju stručnjaci.

0
113

Iako se čovek trudi da održi balans u svakodnevnom životu, postoje situacije koje prevazilaze mehanizme prevladavanja, kada su one iznenadne ili preterano velike. Reč je kriznim situacijama koje zahtevaju reorganizaciju, iznalaženje nekih novih načina funkcionisanja ili prilagođavanje, kako bi došli do ravnoteže, kažu psihoterapeuti.

Nakon pandemije korona virusa, usledio je rat u Ukrajini sa globalnim posledicama, što je sve izazvalo osećaj straha i nesigurnosti.

Moguće je ograničenje aplikacije na telefonu ili na društvenim mrežama, kao i samoograničenje dužine trajanja gledanja ili čitanja vesti na 10 minuta, savetuje Maria Forgač, psihoterapeutkinja.

Umesto toga treba potražiti izvor relaksacije i radi ono što pruža osećaj zadovoljstva, poput gledanja dobrog filma ili pripreme omiljenog obroka, druženja sa porodicom i prijateljima. Pri tome je, kako je istakla, postaviti granice i prema drugim ljudima kada je reč o temama za razgovor.

Važno je, naglasila je Forgač, aktivno vežbati brigu o sebi, a reč je o aktivnostima koje namerno radimo da bi se pobrinuli za svoje psihofizičko, mentalno i duševno zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.