Osobe sa invaliditetom mogu da rade

VIDEO K9: Jedna od najmarginalizovanijih grupa u Srbiji jesu osobe sa invaliditetom, rečeno je na završnoj konferenciji "Ka evropskim vrednostima - osobe sa invaliditetom kao ravnopravni građani" održanoj u školi "Dr Milan Petrović". Ukoliko Srbija teži da uđe u Evropsku uniju, mora da uskladi propise koji se odnose na ljudska prava sa evropskim vrednostima, ukazano je tom prilikom.

709

Na završoj konferenciji sumirane su sve aktivnosti koje su realizovane za godinu dana koliko je trajao projekat “Ka evropskim vrednostima – osobe sa invaliditetom kao ravnopravni građani”, rekao je predsednik Asocijacije za promovisanje inkluzije Srbije Dragan Lukić.

“Mi smo napravili jedan koncept gde smo sve oblasti koje su direkto ili indireknto povezane sa njihovom integracijom sjedinili kroz jedan program i na osnovu tih vredosti i zagovaranja da pokušamo da u svojim lokalnim sredinama i u svojim državama obezbedimo veću vidljivost, bolju integraciju i kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, a pre svega osoba sa intelektualnim poteškoćama”, naveo je Lukić.

Lukić naglašava da je osnovni cilj projekta obezbeđivanje veće vidljivosti soba sa invaliditetom u svim društvenim segmentima.

Novi sad je prva lokalna samouprava koja je subvencionisala otvaranje Kancelarije za osobe sa invaliditetom, rekao je savetnik gradonačelnika Aleksandar Petrović i dodao da će grad nastaviti da podržava ovakve i slične projekte kako bi osobe sa invaliditetom postali ravnopravni članovi društva. On smatra i da rad Kancelarije za osobe sa invaliditetom treba unaprediti, te da se u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom radi više na uklanjanju arhitektonskih barijera.

“Mi ne želimo da ona bude samo servis građana za izdavanje parking kartica za osobe sa invaliditetom, već da je svaka osoba sa invaliditetom dobrodošla, da može da iznese svoje predloge i sugestije”, istakao je Petrović.

Tokom realizacije projekta održane su brojne radionice i edukacije na kojima su osobe sa invaliditetom mogle da prepoznaju afinitete ka određenim zanimanjima, kao i da iskažu svoje želje i mogućnosti, rekla je Slavica Marković, direktorica škole “Dr Milan Petrović”. Ona je naglasila da osobe sa invaliditetom mogu samostalno da rade i da doprinose zajednici, ali da je problem što im društvo ne daje prostora za to, zbog čega je neophodno uložiti više napora u tom pravcu.

“Kako stručnjaci tako i javnost i roditelji uopšte da ih ne guramo negde po strani i da mi ćemo u njihovo ime pričati i oni će biti zbog toga. Ne, poruka je, mi ćemo biti srećni ako kažemo nešto ššto je najelementarnije, da oni kažu a ne da u njihovo ime drugi govore. A oni to itekako mogu i uz podrškuitekako mogu da budu i svesni i samosvesni svojih mogućnosti”, kazala je Marković.

Na konferenciji je ukazano i na to da 10 odsto stanovništva čine osobe sa invaliditetom, te da zbog toga treba da sledi niz aktivnosti koje će omogućiti da one budu prepoznate, vidljive i zadovoljne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.