Osnovan Savez proizvođača rakije Srbije

VIDEO K9: Udruženja koja okupljaju proizvođače rakije okupila su se u nacionalni savez koji je juče promovisan u Bogradu.

0
379

Srbija je dobila i nacionalni Savez proizvođača rakije, kao reprezentativno udruženje koje bi trebalo da pomogne proizvođačima ovog alkoholnog pića u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

Savez čine tri udruženja, Srpska rakija, Šumadija i Udruženje proizvođača Zapadne Srbije, koji okupljaju oko 50 registrovanih proizvođača iz cele Srbije.

“Imamo jednu lepu vest da su se proizvođači rakija odnosno udruženja proizvođača rakija okupili u jedan Savez koji ima, pre svega, za cilj da ovu oblast proizvodnje, ovu granu koja treba da bude strateški važna za državu, pre svega pomogne da inicijacijama uredi i digne na jedan zadovoljavajući nivo”, rekao je Ivan Urošević, predsednik UO Saveza proizvođača rakije Srbije.

Prema rečima predsednika UO Saveza proizvođača rakije Srbije, novoformirani savez će mnogo značiti kako za pojavljivanje na domaćem, tako i na stranom tržištu, kažu proizvođači.

“Jedan od glavnih problema, to je upravo kvalitet i promet alkoholnih pića, odnosno rakija i to je nešto što čini 90 posto problema registrovanih proizvođača rakije. Da napomenem da imamo trenutno 540 registrovanih proizvođača koji su u sistemu kontrole, koji se nalaze na tržištu, ali je takođe veliki broj proizvođača koji nelegalno prodaju ovakvu vrstu proizvoda i koji remete tržišne uslove”, naveo je Urošević.

Rakija je nacionalni brend Srbije čiji je kvalitet prepoznat u svetu, pa je saradnja proizvođača i države neophodna kako bi svi imali više koristi, od proizvođača voća do konzumenata. Resorno ministarstvo podržava ovakve saveze, jer je to, kako kažu, dobro za razvoj turizma i promociju Srbije.

“Gastronomija svuda u svetu predstavlja neizostavni deo turističke ponude. Mi kada pričamo o Srbiji, možemo sa ponosom da istaknemo da pored gostoprimstva našeg stanovništva, upravo gastronomska ponuda, kad kažem gastronomska, mislimo i na hranu i na piće čini ono što zaista goste oduševi i što zapravo napravi jednu diferencijalnu prednost na turističkom tržištu”, kazao je Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

Strani turisti, kako je rekao, uglavnom iznose pohvale na račun kvaliteta jela i pića u našoj zemlji, a vinarije i destilerije su veoma posećene od strane turista, posebno kineskih čiji broj raste iz godine u godinu.

On je podsetio da je od 2015. godine rakija šljivovica na nacionalnoj listi nematerijalnih kulturnih dobara, pa su njena proizvodnja, distribucija i promocija važne aktivnosti za dalji rad na plasmanu tog proizvoda, kao i za promociju naše zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.